Публикация

В "Света Анна" ще приема спешни пациенти, докарани с хеликоптер по въздуха

Лечебното заведение инвестира в разширяване на спешния портал, казва директорът д-р Славчо Близнаков в интервю за в. "Животът днес"


С д-р Славчо Близнаков разговаря Илияна Ангелова, интервюто е публикувано във в. "Животът днес"

Д-р Славчо Близнаков пое преди три месеца поста изпълнителен директор на университетската болница „Света Анна“ (Окръжна болница) в София. Роден е в Дупница през 1968 г. Завършва медицина през 1994 г. Започва работа в Клиниката по спешна медицина на ВМА, после печели конкурс за Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“. От 2004 до 2010 г. е бил зам.-директор на болница „Света Анна“. Има опит с работата по европроекти. Така е спомогнал над 30 млн. лв. да влязат в различни болници. От 2011 до 2015 г. е бил директор на МБАЛ Хасково.

- Д-р Близнаков, поехте поста директор преди три месеца, но вече имате планове за болница „Света Анна“. Какви новости да очакваме?

- Предстои да формираме самостоятелно отделение по гастроентерология, което ще кандидатства за акредитация трето ниво. То ще разполага с цял етаж. От октомври ще бъде разкрито отделение по ендокринология. Най-важното е, че разширяваме спешното отделение. Много болници се оплакват, че това е губещото им звено, че се харчат много пари. Ето че ние инвестираме точно в такъв вид дейност. Не търсим високооборотни и печеливши дейности. Това ще бъде спешен портал, разположен на повече от 1 декар площ. Към него ще бъдат интегрирани и звена с образна и интервенционална апаратура. Това е истинската медицина, истинската болнична помощ!

- Каква ще е ползата за пациентите?

- Ще получават пълно обслужване при постъпването си според концепцията на министерството за код на спешност – червен, жълт или зелен. В момента в „Света Анна“ се изгражда и хеликоптерна площадка, за да се приемат спешно болни и по въздуха. Ние сме определени за един от референтните строук центрове. Проектът трябва да стартира до края на 2015 г.

- Разширявате дейността, планирате ли да обслужвате и по-голям контингент пациенти?

- „Света Анна“ е обединение между бившата Окръжна болница и Института за лечение на чужди граждани. Обслужваме цяла Софийска област. Надяваме се да обхванем много по-голям контингент от преди – да поемем и някои големи райони на столицата като „Дружба“, „Младост“, „Искър“ и „Студентски град“. Близо сме до магистрала „Тракия“, което улеснява транспортиране на пациенти.

Цялото интервю четете тук.

Коментари