Публикация

За здрави колене - оптимално тегло, движение и подходящо лечение


Д-р Родина Несторова, ревматолог, за гоноартроазата – предпоставки, симптоми, лечение, както и полезни съвети за здрави крака.


Кои са най-честите причини за болки в колената?
След 35-40-годишна възраст това е ошипяването на колената (гонартрозата). Колянната става е сред най-силно натоварените, затова и шиповете там се развиват по-рано и дават сериозни оплаквания.

Защо се получават тези шипове?
Защото с течение на годините започваме да губим ставния хрущял, а той е амортисьорът, който поема натоварванията.

Това естествен процес ли е и можем ли да го забавим?
За съжаление естествен процес е. Точно както остарява кожата, побелява косата, променят се всички тъкани и органи, така и ставният хрущял се изхабява с годините. Има и доста рискови фактори, които задълбочават този процес.

Кои са те?
Напреднала възраст, наднормено тегло и затлъстяване, заседнал начин на живот, професия с тежък физически труд, травми на колената, системно лечение с кортикостероиди.

Винаги ли се засягат и двете колена?
Не е задължително. По-често процесът започва едностранно, а след това човекът, щадейки болната си става, натоварва другата и гонартрозата се развива и там.

Какви са ранните признаци на гонартрозата?
Първоначално увреждането на хрущяла протича без симптоми, защото в него няма нервни окончания. Ако пациентът е наблюдателен, може да забележи пукане и хрущене в коляното при движение. Когато се появи болка, това вече е вторият стадий, при който на места хрущялът е силно износен и околните тъкани реагират с болка. В този стадий се явяват също оток и ограничение в движението на ставата.

Какво все пак можем да направим, за да не сме пасивни наблюдатели на този процес?
При оплаквания - пукане и хрущене в ставите - трябва да се направи преглед при ревматолог. Ключови фактори за запазване на ставите са оптималното тегло, здравословното хранене, интелигентният двигателен режим. В хрущяла няма не само нерви, но и кръвоносни съдове. Той се храни чрез изстискване на съответните вещества от синовиалната мембрана – вътрешната част на ставната капсула, при активно движение. А ако през повечето време сме обездвижени, няма как да се храни хрущялът. И обратната ситуация не е полезна – при претоварване на ставите тази „хранителна” мембрана се изчерпва и хрущялът отново е недохранен.

Как се диагностицира гонартрозата?
През последните години много напредна ставната ехография, при която могат да се установят дори минимални изменения в ставите. При това този метод е напълно безвреден за организма. Могат да се използват и други образни методи по преценка на лекаря.

Какво е комплексното лечение?
На първо място ликвидирането на възпалението и болката, което се постига в началото с нестероидни противовъзпалителни средства. Но те трябва да се вземат много кратко време, заради възможни сериозни странични действия.

Затова за продължително лечение са подходящи продуктите на природна основа. Лично аз имам много добър опит със серията „Неокс”, която включва крем и олио за втриване в болните участъци, както и капсули за вътрешна употреба. Продуктите на „Неокс” съдържат уникална комбинация от 8 стандартизирани билкови екстракта, насочени противовъзпалително и противоболково. Това е научно разработена комбинация с много добър ефект и без странични действия.
В комплексното лечение влиза и прилагането на хондропротектори – препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина.

Коментари