Публикация

​Какво и как доплащаме за здраве? Ако в болницата ви изнудват, разкажете

​CredoWeb и ​"Животът днес" стартират дискусия за доплащанията в здравеопазването


Доклад на Световната банка наскоро потвърди нещо, което всички знаят – за здраве у нас се доплащат големи суми дори от здравноосигурените пациенти. Не само в болниците, но и в доболничната помощ. Затова CredoWeb и в. "Животът днес" съвместно отварят дискусия по темата за това трябва ли изобщо да се доплаща за медицински услуги, консумативи и лекарства и как да става това. От пациенти непрекъснато валят сигнали за драматични ситуации, когато семейства са принудени да събират непосилни за тях суми, за да получат лечение. 

Целта е да се съберат повече мнения и коментари от различните участници в системата на здравеопазването, включително и неправителствени организации. Ако Вие или ваш близък като пациент сте имал случай, когато са ви притискали да плащате допълнително за здраве, споделете сигнала като коментар под тази статия или на имейл i.angelova@credoweb.bg.

Ще потърсим мнения от изявени експерти и медици по следните въпроси:

  • Трябва ли по-ясен регламент за доплащанията в болниците и какъв да бъде той?
  • Трябва ли да се гарантира цялото лечение на осигурените – например да не плащат за коремните платна при операции, или пък за импланти при ортопедите?
  • Известни ли са ви примери, когато пациенти се отказват от лечение, защото не могат да си го позволят?
  • В момента много хора си плащат в брой за преглед, защото няма направление. Какво може да се подобри в тази насока?
  • Хората имат усещането, че лекарствата у нас са скъпи, защото доплащат много. По данни на IMS Health хората плащат директно от джоба си две трети от потреблението на лекарства. Може ли да коментираме отделни случаи или по принцип за заболявания, където терапията е непосилна за хората?

Включете се и Вие в дискусията! Най-интересните мнения и факти ще бъдат предоставени на отговорните институции за коментар. 

Коментари

Кирил Николов
22 сеп 2015 10:06

Интересна дискусия!Дано има ефект от нея!

Известно е,че недостигът на направления е тясно свързан с източването на здравната каса,дял в което има и неизчерпаемата изобретателност на някои недобросъвестни лекари. Споделиха ми случай при който по протокол се полагат / и вземат от аптеката/ две опаковки от дадено лекарство , а специалистът препоръчва на пациента да консумира само едната. За да не се хвърля втората, било желателно да се занесе на специалиста с цел да помогне на някой "закъсал" пациент. Липсва ли възможност тази опаковка да се върне в аптечната мрежа?

Тихомир Ушев
19 сеп 2015 15:14

Драга Здравка, при сумите, които плащаме за здравни вноски, няма как вътре да влизат стоматологични услуги. Дори не стигат за другото лечение. Всеки е недоволен, ама за 16 лв. какво да очакваме?

Искам да знам защо плащаме осигуравки като си плащаме почти за всичко не мои близки,а аз самата отивам на зъболекар и ми искат 650 лева за да ми залепят мост от 10 зъба във Видин ,а в Института по Стоматология в София дори и като ми ги направиха не ми взеха нищо сега ми предстои още работа,но тук лекарите правят всичко ако им оставиш левчета в ръцете.Трябва и при стоматолозите да не се плаща иначе за какво внасяме в НЗОК на кого пълним джоба?И да защо на лекарствата по здравна каса се намаляват с лев или стотинки?Затова хората които ги купуват предпочитат да си ги купят ама който има пари ако просто си умираш.За да не взимат пари лекари трябва да се увеличат заплатите и във Видин,но не само на лекари,а и на мед.сестрите защото те вършат почти цялата работа в повечето отделения,а получават жълти стотинки.