Публикация

Д-р Стойчо Кацаров: Принудителните дарения за болниците са незаконни

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментира основни въпроси, свързани с доплащанията в здравеопазването.


Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментира основни въпроси, свързани с доплащанията в здравеопазването.

Трябва ли по-ясен регламент за доплащанията в болниците и какъв да бъде той?

Въпросът с доплащането трябва да се изясни принципно преди да се правят регламенти.

Защо трябва да се доплаща?

Защото държавата няма пари да плати всичко.

За да осигури достатъчно средства за болниците и лекарите.

За да ограничи достъпа на гражданите до ненужна медицинска помощ.

За да ни стимулира да се грижим повече за здравето си.

Всички изброени заедно.

Ако доплащането е прекалено малко не гарантира решението на нито един от проблемите – не носи достатъчно средства и не препятства достъпа до ненужни процедури.

Ако е прекалено голямо лишава от достъп временно или трайно изпаднали в бедност хора.

Освен размера на доплащането, е важно и разпределението. То трябва да е справедливо и равномерно, независимо от диагнозата и медицинската специалност.

Има различни подходи за регламентиране и всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Например някои прилагат фиксирано доплащане (такъв тип е потребителската такса), други процентно доплащане – да речем 10% от касовата цена. Трети прилагат прагово доплащане – над определена годишна сума се заплаща от пациента. Четвърти прилагат обратно прагово доплащане – до определена годишна сума плаща пациента, а над нея осигурителя. Могат да се прилага диференцирано, по групи население – например деца, инвалиди, възрастни, социално слаби. Обикновено страните прилагат смесени модели, съобразени с жизнения стандарт, традициите и културните особености.

Пълният текст на статията четете тук. 

Коментари

Иван Пеев
23 сеп 2015 13:44

4. Да се намали броя на болниците с оглед всички да имат на щат медицински персонал за всички медицински процедури: изследвания, операци, манипулации и лечение, до пълно оздравяване или доказано подобрение, след което да се извърши изписването с назначено лечение в домашни условия и под контрола на ДКЦ! 5. Да се изостави практиката с зачисляването на пациентите към т.н. лични лекари / GP / и да се възстановят участъковите лекари, вместо сегашните общопрактикуващи такива / GP /, като здравно осигурените хора да си избират при кого да отидат на безплатен преглед - интернист, невролог, кардиолог и пр., а участъковият лекар, след този преглед да даде направление за хоспитализация, когато това е необходимо, или консултация за домашно лечение, под неговия контрол! 6. Участъковият лекар да отправя писмена или по телефона покана за годишен профилактичен преглед или друг такъв, ако е предписан от съответния лекар-специалист! 7. ДДС на лекарствата да отпадне напълно, след като при т.н. преход към демокрация и пазарна икономика, цените им се увеличиха от 10 до 100 пъти, а вече има и лекарства с космически цени, които малцина могат да си позволят!

Иван Пеев
23 сеп 2015 13:44

Много е навременна и похвална вашата инициатива за това обсъждане. Ето и моето мнение по набелязаните от вас по-горе въпроси: 1.Здравеопазването у нас по конституция е безплатно. Ако се обсъжда доплащането като необходима практика в бъдеще, то да се промети конституцията от ВНС! 2. Да се увеличи сумата в държавния бюджет за здравеопазване поне двойно или до преобладаващия процент от БВП в страните членки на ЕС! Само в случай на дефицит и след тази промяна да се регламентира кои имланти да се плащат и в какъв процент от стойнастта им, като останалата част да се поема от Здравната каса! 3. Плащането на преглед без направление е може би единствено правилното и то ако е мотивирано само от нежеланието за чакане на опашки и намерение за пластични и д.п. хирург. намеси, които нито са спешни, нито доказано необходими! Плащане на медицинско обслужване при такива случаи да се практикува само в частни б-ци, с лиценз за това от МЗ!

Живко Тодоров
12 сеп 2015 15:07

Моят брат плати за импланта при поставяне на изкуствена тазобедрена става 3500 лв. Не казвам, че е било незаконно, не сме ги давали под масата, а на касата на болницата. Обаче защо човек да си плаща здравните вноски пък после да не може да получи пълно лечение? Да ти сменят ставата не е прищявка, явно е наложително. Не става дума за хирургия за разкрасяване. Изнудването идва от здравната система, която не осигурява на болните лечения, които са наложителни.

Тихомир Тишев
12 сеп 2015 14:25

На сестра ми хирург от Пирогов насрочи операция от херния и каза, че трябва да плати 400 лева за платно. В Четвърта градска платното струваше 150 лева. Но в крайна сметка я оперираха безплатно, тъй като си е здравноосигурена и казаха, че изобщо няма нужда да слагат платно.