Публикация

Асоциацията на аптеките е против насилственото разкриване на аптеки в малките селища

Според министър Москов, като имаш обект в големия град, където хората са платежоспособни, трябва да се поеме отговорност и към системата


Административно-насилствен е методът държавата да налага от 4-те аптеки, на които има право един собственик, една от тях задължително да е в малко населено място, втората да е денонощна, а останалите две - където той прецени.

Това заяви вчера пред „Труд“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), за готвените от здравния министър д-р Петър Москов промени в лекарствения закон. Той ще е следващият, който ще се „ремонтира“. Костов прогнозира, че ако идеята се реализира, собствениците ще я заобикалят. Например едно физическо или юридическо лице ще разкрива до 2 аптеки в градовете, в които реши, и така ще избегне изискването за останалите две. Самият Костов е собственик на верига аптеки само в столицата и би бил засегнат от промяната.

Министърът лансира предложението си още през февруари т.г. и тогава заяви пред „Труд“: „Като отвориш аптека в големия град, където хората са платежоспособни и тя е ефективна, трябва да поемеш отговорност към системата. Пък нека това да не е пазарно.“

„Дори в постсоциалистическото време нямаше такива регулации! Навсякъде в ЕС се върви към стимулиране на разкриване на фармации в малките градове, но само където е възможно. В някои места това е кауза пердута“, каза още Костов.

Според изследвания, за да съществува аптека в ЕС, са необходими поне 1200 души население, а на места тя обслужва 15 000. Друг определящ фактор са надценките. Колкото повече те са „натиснати“ надолу, толкова повече пациенти са нужни, за да не фалира обектът. „При нас, макар да са разрешени и по-големи надценки, масово те са 10-13 до 14%. Разбира се, че ако са 30%, тогава и в населено място с 800 души аптеката може да функционира“, посочи Костов. Той допълни, че хората от малките места имат различни доходи и потребление, отколкото в градовете. И ако в селцето няма лекар, било абсурдно да се разкрива аптека, защото няма кой да изписва медикаменти. А ако болният отива в по-голям град на доктор, логично е и там да си купи лекарствата.

Костов припомни, че преди години държавата и общините имаха право да разкриват аптеки, но всички те бяха приватизирани, защото носеха задължения. „Значи държавата абдикира от този вид дейност, а сега иска да я приплъзне на нас“, допълни той. И макар идеята да изглеждала социална, тя била „див популизъм“, защитаващ интереса само на съсловието. Решение според АСА е да се позволи на аптеки от големите градове да имат филиали в малки села, които да работят 1-2 пъти седмично по няколко часа, и то не само с магистър, но и с помощник-фармацевт.

Източник: вестник Труд
Автор: Диана Тенчева

Коментари