Публикация

Пониженият имунитет е предпоставка за гъбички на ноктите

Фунгиспрей е отлично средство за профилактика след басейн, сауна и парна баня, казва д-р Мариета Кътева, дерматолог в УМБАЛ „Софиямед“


Гъбичките на ноктите са заразни и поразяват нокътната плочка. Често се развиват при хора със заболявания, предразполагащи към това заразяване - най-често са пациенти с диабет, със съдови проблеми на долните крайници, с нарушено кръвоснабдяване. Освен това уязвими са и хората, които активно се занимават със спорт, посещават басейни, парни бани, сауни, които носят заради професията си затворени обувки през по-голямата част деня или работят във влажна среда – шофьори, униформени служители, работеши в кухни, перални и т.н. 

Ортопедичните деформации на краката също са благоприятно условие за развитие на гъбички.

Повишен риск за заразяване има винаги, когато е налице обилно изпотяване, запарване на краката. Този риск расте и с напредването на годините – ноктите на възрастните хора растат по-бавно, по-бавно се обновяват и това улеснява заразяването на нокътната плочка. Спадналият имунитет вследствие на различни хематологични, онкологични и други заболявания, след химиотерапия, кортикостероидна терапия, прием на антибиотици - всичко това води до по-забавеното обновяване на клетъчните структури на епидермиса. Пониженият имунитет способства и за това кожата да не може да противодейства на микозата. Разбира се, 

най-често срещана причина е диабетът

Това е сериозно заболяване, което отслабва имунитета, тъканите се пресищат с неизползвана глюкоза, а тя от своя страна е храна за гъбичките.

Кои са ранните признаци, по които може да се разпознае заразяването с гъбична инфекция? Това е промяната на прозрачността, на гладкостта на нокътната плочка. Ноктите стават грапави, набраздени, започват да се разрушават откъм свободния край или от ъгъла, където кожата се допира до нокътната плочка. Тя се променя и на цвят, потъмнява, почернява. Появява се болка и неприятна миризма. Човек трябва да обърне внимание на ранните признаци, защото е важно да се проведе и ранно лечение, което може да се осъществи с локални средства, само с мазане и профилактика. Докато ако процесът напредне и засегне по-голяма част от нокътната плочка, тогава вече трябва да се проведе антибиотично лечение. Препарат за профилактика на гъбичките по ноктите е „Фунгиспрей“. Препоръчваме го както на здрави хора, така и в хода на лечението и профилактиката на вече заразени нокти. Неговият състав е така подбран и съчетан, че да предпазва от гъбичките, да 

създава по-подходяща среда за краката в обувките

да омекотява кожата, да я освежава. Включените в състава ментолово масло, борово масло омекотяват кожата, дезодорират я, дават чувство за свежест, за лекота. Останалите съставки, екстракт от салвия и от чаено дърво, действат антимикотично и антибактериално, а основната съставка / борната киселина/ - действа антимикотично. Този препарат е много подходящ и при хора, които имат напукани пети и вроговени повърхности на ходилата, тъй като омекотява, подпомага епителизацията и се понася добре.

Интересно е да се знае, че гъбичките могат да престоят в жизнеспособно състояние в обувките до две години. И ако човек дори и след време ги обуе и кожата обилно се изпоти, спорите възвръщат вирулентността си и отново заразяват кожата на ходилата.

Въпреки, че гъбичките са заразни, не всички хора при едни и същи условия се разболяват, а предимно тези, при които са налице вече изброените предпоставки. Важно е когато се посещават обществени парни бани, сауни и т.н., винаги да се носят джапанки. Краката трябва след това добре да се измиват и подсушават, а препаратът „Фунгиспрей“ има приложение и много добро действие именно в тези случаи като профилактика. Използва се два пъти дневно.

Коментари