Публикация

6 неща, които засилват бялото течение

Бактериална вагиноза е по-често срещата при пушачки и при жени, използващи тампони и вагинални душове


Бялото течение е едно от най-притеснителните и дразнещите за жените проблеми. Всъщност това понятие е станало събирателно за всички видове вагинални проблеми, които дамите често не различават. Обикновено появата му се асоциира с по-фриволни сексуални контакти, посещение на басейни или море. Понякога обаче то може да се появи и по силата на вътрешни за организма причини, които нарушават баланса на влагалището.

Много често бялото течение е причинено от бактериална вагиноза. Всъщност то е първият най-характерен симптом на заболяването. Цветът на секрета може да бъде млечно-белезникав или сивкав, а консистенцията плътна или пенеста. Може да се появи също неприятна миризма на секрета от влагалището, подобна на риба, която се засилва сред полов контакт или след менструация. Не е изключен сърбеж или парене във или около влагалището.

Всяка жена може да развие бактериална вагиноза. Независимо, че точната причина за появата й не е известна, се смята, че съществуват комплекс от фактори, които нарушават нормалния баланс на влагалището. Това са:

  • Използване на тампони при менструация
  • Повече от един сексуални партньори
  • Инфектиране с друга полово-предавана инфекция – хламидия, микоплазма, уреаплазма, гонорея,
  • Използване на хигиенни вагинални душове
  • Вътрематочна спирала като контрацептивен метод
  • Тютюнопушене

Рядко бактериална вагиноза се развива при жени, които никога не са имали сексуални контакти.Тя възниква в резултат на промяна на средата на вагината под въздействие на вътрешни за организма на жената фактори.

По същество бактериалната вагиноза представлява възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикана от анаеробни бактерии. По принцип те са нормални участници във влагалищната среда, но причиняват проблем, когато количеството им се увеличи прекомерно и блокира нормалното развитие на млечнокиселите бактерии (лактобацили), които определят неговото киселинно рН.

В случай, че бактериалната вагиноза се развива по време на бременност е възможно да доведе до значителни усложнения – преждевременно раждане, повишен риск от инфекция и др. Затова навременната диагностика и лечение на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са изключително важни.

Не всички вагинални таблетки са подходящи за възстановяване на влагалищната микрофлора. Необходимите критерии, на които трябва да отговоря един препарат за възстановяване на флората са:

  • микробното число да бъде не по-малко от 108КОЕ/мл;
  • да бъде поставен в капсула за влагалищно приложение;
  • да бъде в лиофилно състояние;
  • да се съхранява в хладилник през целият процес от производството до момента на приложение на пациента.

Наличието на такъв препарат, отговарящ на гореописаните важни критерии, на фармацевтичния пазар дава възможност за навременно и адекватно лечение на бактериалната вагиноза. 

Коментари