Публикация

​Лечението на мързеливото око трябва да започне до 1 година

На 9-месечно бебе с ретинобластом ще бъде отстранено окото, а заболяването се лекува, ако се открие до третия месец


С доц. Виолета Чернодринска разговаря Илияна Ангелова

Доц. Виолета Чернодринска, дм, ръководи единственото у нас отделение по детски очни болести. Тя е и председател на Българското дружество по офталмология и невроофталмология. Специализирала е в областта на детската офталмология във Франция, Англия и Япония.

Доц. Чернодринска, с какви проблеми най-често идват при Вас децата?

Ние сме единствената в страната детска очна клиника, при нас идват пациенти от цялата страна с най-различни заболявания. Най-често срещани са наследствените и вродените заболявания, на второ място е ретинопатията на недоносените. Това е много тежко заболяване, което, ако не се диагностицира навреме, води до необратима слепота. По принцип имаме програма, съобразена със световните изисквания, по която преглеждаме недоносените. За съжаление тя не е национална. Стремежът ни е да направим национална програма за скрининг на ретинопатията на недоносените. За съжаление ние сме единствената страна в ЕС, която няма такава програма! Ако имахме, тя щеше да наложи по определена схема да се преглеждат задължително децата, родени преди 32 гестационна седмица или с тегло под 1500 грама.

Дори при здравите деца първият преглед трябва да е до 6-ата седмица след раждането им. През първите 12 месеца се откриват редица лечими заболявания. Профилактиката на детските очни болести в България не е на добро ниво, затова искаме да направим кампания, с която да обърнем внимание на джипита и педиатри, че първият профилактичен преглед трябва да е преди навършване на 1 година.

Най-добре е той да е скоро след раждането. Ето един пример защо го искаме. При нас дойде бебе на 9 месеца с ретинобластом. Това е единственото злокачествено заболяване, което засяга очите. Ако беше открито до третия месец, окото можеше да бъде спасено. Сега единственото възможно лечение е да се махне окото, инвалидизираме го за цял живот.

В цял свят вече се налага практиката децата да се преглеждат след раждането, за да се спестят доста неприятности. При доносените деца това става след изписването от родилния дом. Следващият преглед трябва да е между 6 месеца и 1 г. Целта е да се установят рефракционни аномалии – да се види дали децата ще имат нужда от очила или не. По този начин се прави превенция на амблиопията – мързеливо око. Проблемът е, че децата не се оплакват от проблеми с очите, защото не разбират, че ги имат. Обикновено това става ясно чак когато тръгнат на училище. Или по-съвестните деца си затварят едното око и забелязват, че с другото виждат размазано.

Защо е важно да се прави профилактика на мързеливото око?

Защото е абсолютно предотвратимо заболяване. Тоест, ако децата имат нужда от очила и ги сложат преди втората година, проблемът с амблиопията ще намалее. Открита късно, тя се лекува продължително и е неприятно за децата и родителите. Налага се да ходят с лепенки на едното око. В крайна сметка здравната каса дава много повече средства за лечението, отколкото би струвала профилактиката. Апелираме към личните лекари на децата активно да ги изпращат на очен лекар или поне да предупреждават родителите, че е задължително да се види от специалист дори в тази ранна възраст. Самите те няма как да преценят, че има проблем, тъй като не разполагат с подходяща апаратура. Те може да установят проблеми със зрението, когато детето вече говори. Често тогава вече е късно.

Да обобщим – кога родителите трябва да водят децата на очен лекар за профилактика?

Препоръчваме първият профилактичен преглед да е до 1 година. Вторият – до 3 години, и третият – преди тръгване на училище за първи път. Нека не се страхуват, нашите прегледи са забавни, няма болезнени или неприятни манипулации.

Какво представлява всъщност амблиопията?

Тя означава, че детето не вижда с едното или двете очи при органично здраво око. Обикновено причината е, че детето трябва да носи очила, а не ги е сложило навреме. Тогава образът от по-слабото око се елиминира от мозъка и зрението с него се развива по-слабо от другото око. Така те на практика използват само него. Дори когато сложат очила на 6-7 г., те продължават да не виждат с по-изостаналото око.

Как се лекува?

Слагат се очила, а на здравото око лепенки. Правят се упражнения. На Световния конгрес по детски очни болести бяха показани специални игри на таблети, които развиват зрението при амблиопия. Дори напоследък препоръчваме на децата да играят на таблети, но с едно затворено око.

Много сме благодарни на Българската Коледа – от нея получихме апарат, който измерва диоптрите на децата. Профилактиката е бърза, лесна и безболезнена като манипулация.

Каква е честотата на амблиопията?

Според Световната здравна организация 25% от децата в световен мащаб имат намалено зрение вследствие на амблиопия. За България няма статистика. Колкото повече се насочват усилията ни към профилактиката на заболяването, толкова резултатите са по-добри.

Има различни видове – може да е засегнато само едното – това е по-често. Но има и двустранна амблиопия. Родителите няма как да разберат, че детето не може да вижда. Малките имат големи адаптивни възможности, но за да виждат, се налага да се напрягат много. Окото се изкривява и по това най-често се забелязва, че има проблем.

Искам да развенчаем мита, че децата могат да се преглеждат само когато са проговорили. Това категорично не е така! Ние ги преглеждаме и в невербална възраст. Иначе личните лекари могат да установят нещо едва когато показват картинки на детето и стане ясно, че има проблем.

Какво друго лекувате често при малките деца?

Въпреки усилията ни и напредъка на технологиите при нас продължават да идват деца, които не виждат заради ретинопатия на недоносените. Те са гледани от очни лекари, но по една или друга причина децата са ослепели, не са лекувани. Идват в нашата клиника, когато вече нищо не може да се направи. Понякога ги изпращаме в чужбина, но много страни отказват да оперират последен стадий на ретинопатията, тъй като шансовете са минимални.

Много често имаме пациенти с кривогледство. Много родители погрешно мислят, че това може да се израсне, че трябва да се изчака до пубертета. Такова дете трябва час по-скоро да отиде на очен лекар. Кривогледството не е козметичен дефект, а тежко функционално разстройство на зрителния апарат и трябва навреме да се назначи лечение.

Кога се проявява кривогледството?

Детето може да се роди така, но може да се появи и по-късно – например при нелекувана амблиопия, или да се отключи от висока температура, стрес. Веднага трябва да се реагира!

Децата още от малки са непрекъснато пред монитори. Това влошава ли зрението?

Със сигурност не влияе добре на очите. Прави ми впечатление, че децата ги гледат от много близко разстояние. Това води до спазъм на акомодацията – появява се главоболие. Другото е, че не мигат достатъчно, появява се синдром на сухото око. За съжаление мобилните устройства се ползват от сравнително кратко време и още няма наблюдения какъв е трайният ефект върху зрението. Хубаво е на всеки половин час пред екран децата да почиват по 10 минути – да гледат към тавана, през прозореца. Ако ги свикнем от малки така, ще придобият безусловен рефлекс.

Дайте съвети как да пазим очите при работа с компютър, таблет или смартфон.

Не можем да спрем децата да ползват новите устройства, това е бъдещето. Трябва обаче да им даваме препоръки. Първо – да се спазва разстояние от поне 40-45 см. Да не е много ярък екранът, да се гледа в затъмнена обстановка. Ако може, самата стая да е светла, бяла. Да почиват редовно. Да мигат по-често. Тези правила важат както за децата, така и за възрастните. Телевизорът като че ли не е такава заплаха. Не съм видяла дете с увредено зрение заради него. Но не бива да прекарват повече от 2-3 часа на ден, и то, ако може, да не е наведнъж.

От чисто физиологичен аспект окото е устроено да гледа при друго осветление. Непрекъснатата промяна в осветеността на екрана води до постоянно нагаждане на очите от светло на тъмно, което води до умора.

Каква е ролята на физическата активност за очното здраве?

Най-подходящият спорт за нормалното развитие на очите е плуването. Разбира се, всеки друг спорт е добър. Отразява се добре на здравето като цяло и е по-добър вариант от висенето пред екрана.

Има ли храни или добавки, които са особено полезни за очите?

Добре е да се знае, че хранителните добавки не са за деца, а за възрастни хора. По-добре е да внимаваме и да даваме разнообразна витаминозна храна с пресни плодове и зеленчуци. 

Коментари

Тази госпожа изглежда грижовна! Но като всички Очни лекари тук, пропуска един основен момент! Дали окото за което се мисли, че е "мързеливо" действително е "мързеливо"! Т. е. Винаги се изхожда от хипотезата, че става въпрос за нормален зрителен орган, който вижда едно единствено изображение! Но не се знае дали това е така!  За де се види и проанализира случая и се разгледа какъв е реалния проблем.
Тя спомена за деформация! Единствения лекар който съм чул да споменава това!

Това е много важен момент! За съжаление не много приятен! Защото тези деформации деформират 6-те основни оптични повърхности на зрителния орган! И те не са само 3, както си въобразяват Очните лекари! Поради което най-често се получават и децентрации, които произвеждат един цял низ от хаотично разхвърлени изображения, които създават особени затруднения за индивида. Но нашата Офталмология не се интересува от това! Поради което в никоя Държавна или Общинска болница няма такава апаратура. С която да се пецизира един такъв проблем и се потърси съответен начин за излизане от това състояние! Поради което не се знае колко зрителни органа, са останали Амблиопични по тази причина!

Но без един лекар да види това, със собствените си очи, нама да може да има представа за какво става въпрос.
Което изглежда е много важно да се установи в много ранна възраст, дали пролема е такъв и се предпиемат съответните мерки. Които може и да може да помогнат за излизането от това състояние.
Но без Wavefront Аберометър, това не може да стане! И това ще си остане само в сферата на предположенията. Без да могат да се предпиемат най-подходящите действия в такъв един случай.

Много полезна статия.Отново стигаме до проблема с лимитите за консултации.

Браво!Много интересно и полезно интервю-д-р Людмила Костова-педиатър -Враца

Статията ми хареса много.защото ясно и точно е акцентуирано върху най-честите очни проблеми при децата;Последните зачестяват все повече;Необходимо е обединяването на усилията на различни медицински специалисти с оглед по-доброто и навременно диагностициране.а оттам и лечение;