Публикация

Д-р Дариткова обвини клиничните пътеки, че развалят здравеопазването

Пациентът и неговите потребности трябвало да бъдат поставени в центъра на системата


Основният проблем на болничната помощ е плащането на дейността по метода на клиничните пътеки. Това казва в интервю за в. „Монитор” председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Според нея клиничните пътеки са причината за изкривяванията в пазара на болничните услуги, увеличаването на броя на лечебните заведения и свръххоспитализационния режим, в който работи системата. По думите й, от ГЕРБ търсят законодателни решения за овладяване на процесите, но само преминаването към механизъм на заплащане чрез диагностично свързани групи ще отстрани проблема.

Д-р Дариткова отбеляза, че не е вярно твърдението, че за въвеждането на ДСГ ще са необходими от два до три пъти повече средства, отколкото сега. Според нея това е внушение, което не почива на никакви финансови разчети. Тя каза, че ако се стигне до реално остойностяване, спокойно може да се плаща това, което се извършва в лечебните заведения, а изпълнителите на медицинска помощ ще практикуват спокойно. „Процесът по изчисляването на относителни тегла на диагнозите беше започнал по време на първия ни мандат. Ние имаме шанса да се възползваме и от чуждия опит в тази област. Всичко е въпрос на политическа воля”, коментира депутатът. По думите й, диагностично свързаните групи са механизъм, чрез който ще се осигури по-достойно заплащане на медиците, а това ще доведе до по-добро здравеопазване и кадри, които ще останат в страната.

„Действително има недофинансирани клинични пътеки. Затова и няма новооткрити педиатрични и инфекциозни болници например. През годините, когато са се определяли техните цени, се е получило известно изкривяване. Сега ние много разчитаме, че екипът на министерството ще балансира цените, така че да няма привилегировани специалности”, добави д-р Дариткова.

По отношение на здравната карта, която предстои да бъде създадена народният представител коментира, че не може да се говори за закриване на болници, защото в текста на Закона за лечебните заведения, който предполага критерии и ред за избиране на договорни партньори на НЗОК, се визират видове дейности. Според нея това означава, че може да има прегрупиране на дейностите между отделните лечебни заведения. „Следващите текстове, които изискват комплексно лечение, позволяват това да се случи. Трябва да сме по-гъвкави, а и в центъра на системата наистина да бъдат поставени пациентът и неговите потребности”, каза тя.

Д-р Дариткова напомни, че обединението на лечебни заведения остана пожелателно. По думите й, то трябва да е на основата на изискванията за комплексност, заложени в основния пакет. „Важно е да се спазват две основни правила - от една страна, да се гарантира движението и комплексното лечение на пациента в системата, но същевременно това да бъде съобразено с неговия свободен избор”, заяви тя.

Коментари

Порочният кръг е безкраен!