Публикация

Полезните храни имат и тъмна страна

Понякога плодовете и зеленчуците затрудняват работата на храносмилателната система и могат да предизвикат стомашни болки и газове в червата. Вижте някои хитринки, с които да избегнете неприятните последствия


Есента е сезон, през който се радваме на изключително разнообразие от плодове и зеленчуци. Пазарът изобилства от качествена продукция на прилични цени и това ни прави склонни към по-голяма консумация. Още повече, че всеки отговорен към здравето си човек приема плодовете и зеленчуците като задължителни във всекидневното меню.

Трябва обаче да се знае, че въпреки своите незаменими качества плодовете и зеленчуците много често затрудняват работата на храносмилателната система. Заради повишеното образуване на газове те са способни да предизвикват някои неприятни усещания - стомашен дискомфорт, подуване и газове в червата. Това състояние на медицински език се нарича метеоризъм. Негови основни причинители са микроорганизмите, които нормално обитават дебелото черво. Те разграждат грубите целулозни храни, каквито са плодовете и зеленчуците, като именно при този процес се образуват газовете.

Метеоризмът може да бъде последица и от някои грешки, които допускаме по време на хранене:

  • поглъщане на въздух – това се случва, когато се храним твърде бързо или говорим оживено на масата, когато пием течности със сламка или консумираме газирани напитки;
  • консумиране на газообразуващи храни – такива са не само бобовите култури, картофите, зелето, но също пшеницата, царевицата и пълнозърнестите продукти.

Как да подобрим ежедневната си диета при дискомфорт и газове в червата

Това че някои плодове и зеленчуци водят до стомашни проблеми не означава, непременно да ги изключим от менюто си. Напротив, има няколко хитринки, с които да намалим нежеланите последствия от приема на иначе много здравословните продукти:

  • белене - храносмилането се улеснява, ако преди консумация обелите доматите, краставиците и ябълките;
  • термична обработка – печенето и варенето също подпомага усвояването на храните, затова и при сериозни гастроентероколити се препоръчват печени ябълки и дюли;
  • култура на хранене – за да не създаваме излишно натоварване на стомаха, трябва да забравим за яденето „на крак“. Дори следобедния плод трябва да се хапва нарязан, бавно, спокойно и в седнало положение.

За бърза помощ при подут корем и газове в червата

Вече появил се стомашния дискомфорт може да се неутрализира с помощта на природните съставки в билковия препарат Комфортекс. Той облекчава усещането за тежест и помага за бързото премахване на неприятните газове. Обичайно се приема два часа след хранене, като е подходящ и винаги, когато се хапва обилно или пък в менюто има тежки храни.

Много добър е ефектът на Комфортекс при функционални проблеми на стомашно-чревния тракт, от каквито страдат между 10 и 20 % от хората по света. 

Коментари