Публикация

Природните продукти...

...или хранителни добавки


Производни са от водорасли, лечебни растения, билки, плодове, зеленчуци, семена, ядки, мед, други животински продукти и други храни. Изходните суровини на качествените природни продукти са отгледани при екологични условия. Те нямат примеси от химически вещества. При производството им се използват авангардни фармакологични технологии (забавено освобождаване, хелатни форми и други).

Природните продукти са важна част от лечебното хранене. Чрез тях може да се запълни дефицита от витамини, минерали, аминокиселини и други вещества, който съпътства болестния процес. Има природни продукти, които чистят организма от токсини. Други осигуряват храносмилателни ензими, млечнокисели бактерии, кислород и други важни за организма субстанции. Някои от природните продукти имат и лечебно действие. Те могат да бъдат използвани като основно (при леки и средно тежки форми на болестите) или помощно средство (при по тежките форми) в лечебния процес. За разлика от синтетичните лекарства, те нямат странични ефекти и обикновено не водят до натрупване на свободни радикали в организма.

Разделят се на на три вида:

1. Добавки, които са храни, но се приемат в недостатъчно количество и е необходимо да се вземат допълнително.
2. Добавки, които не са храни, съдържат се в храната, но отново в недостатъчно количество (обикновено, това микроелементи, есенциални мастни киселини и др.)
3. Добавки, които не са храни, не се съдържат в храната, но са ценни за организма, особено в определени моменти (напр. при заболяване, понижен имунитет и т.н.).

Всеки човек трябва да осъзнае нуждата от ежедневен прием на различни хранителни добавки, за да запълни дефицитите в човешкото тяло. Нито храната, нито водата, а напоследък и въздуха, който дишаме не са с необходимото за дълъг здравословен живот качества.
Подходящо подбран хранителен режим, съобразен с индивидуалните особености на организма, като скорост на обмяна, телесен състав, съпътстващи заболявания и т.н., всичко това плюс необходимите добавки може да ускори лечението на дадено заболяване или просто да повиши имунитета ви, за да не боледувате.
Основните направления при прием на БАД са:
1. ПРЕЧИСТВАНЕ – детоксикация, извеждане от организма на свободните радикали, соли на тежките метали, радионуклидите и др.
2. КОМПЕНСИРАНЕ – отстраняване дефицита на микро и макроелементи, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини(ПНМК), и други важни нутриенти, взимайки предвид физиологичните потребности, възстановяване на нормалния обмен и функциите на всеки орган и система.
3. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – само регулация и стабилизация функциите на всички органи и системи

Коментари