Публикация

Майки на деца с церебрална парализа се готвят за протест


1000 майки на деца с церебрална парализа от Пловдивска област предупредиха, че са готови да протестират, ако не се намери в най-кратък срок решение на проблема с препарата "Топамакс".

Това съобщи Таня Стоянова от сдружението "Различни, но равни". Тя поясни, че медикаментът се пие за овладяване на епилептичните гърчове, които често съпътстват основното заболяване.

"След влизане в сила на новия позитивен списък лекарството не се отпуска безплатно, а за него трябва да се доплаща по 56 лева за две опаковки - колкото се изписват за едномесечна терапия.

Това затруднява много от семействата, защото освен основните медикаменти децата се нуждаят и от хранителни добавки, мехлеми, витамини, категорична е Запринка Перничева - майка на дете с това заболяване. Според нея предлаганият заместител не може да се прилага без допълнителни изследвания, което също е свързано с разходи и осигуряване на превоз до лекар за трудноподвижните пациенти.

"Смяната представлява риск за физическото и психическото здраве на децата. Според лекуващите лекари през лятото е опасно да се правят такива експерименти, защото това е рисков сезон за припадъците, коментира Таня Стоянова.
Родителите на деца с ДЦП настояват да се преразгледа списъкът и препаратът отново да влезе като безплатен в него.

Коментари