Публикация

GE Pharmaceuticals с внедрена система срещу фалшифициране на лекарства

С новата си сграда заводът в Ботевград се очаква да стигне капацитет 75-80 млн. блистера годишно. Над 95% от производството се изнася за Западна Европа


GE Pharmaceuticals  Ltd. ще открие официално нова производствена сграда в Ботевград утре (историята й виж долу). С нея производствените мощности ще бъдат увеличени до 75-80 млн. блистера годишно и ще бъде въведена задължителната в близко бъдеще за Европейския съюз система за противодействие на фалшифицирането на лекарства. Тя отговаря на изискванията на европейска директива 2011/62, която включва сериализация на опаковките и т.нар. tamper evidance – доказателство, че опаковката вече веднъж е отваряна, заяви Ангел Ангелов, управител от българска страна.

Това е поредната съвместна инвестиция на българската фармацевтична компания Ecopharm със собственик д-р Петър Велев и Genericon Pharma GmbH, Австрия, със собственици д-р В. Лайтнер и д-р М. Бартенщайн.

Сериализацията се управлява чрез софтуер, осигуряващ уникален сериен номер на всяка опаковка, както и отпечатване на двуизмерен матричен код, позволяващ проследимост на целия производствен процес от създаването на активната субстанция до освобождаването на крайния лекарствен продукт за пазара. „Тази система вече работи и от догодина ще започнем тестови опакования с използване на малките серии - обясни Ангелов. - Що се отнася до tamper evidance, за момента сме избрали метода на залепване на кутийката и работим с германски производител за впръскване на лепилото.”

Идеята е до 4-5 г. в новата сграда да работят в пълен капацитет 14 опаковъчни линии за блистери, картонени опаковки и опаковки. В досегашната сграда ще останат единични блистер автомати за производство на много малки серии, вторично ръчно опаковане, преопаковане, 100-процентови контроли на насипен продукт и бутилиране на таблетки и твърди желатинови капсули.

Фокусът ще продължи да бъде върху малките и средните партиди – до 1000 и между 1000 и 5000 опаковки в партида.

Ще продължи пускането на пазара на нови генерични продукти.

“В последните години пуснахме над 10 нови генерични продукта, като можем да се похвалим с изключителна гъвкавост - през 2014 г. опаковахме генерика на виаграта sildenafil за над 15 страни, за всяка от които опаковъчните материали бяха различни”, каза управителят. За тази и следващата година се предвижда да бъдат пуснати по още 5-7 генерични продукта.

Над 95% от производството на GE Pharmaceuticals отива за Западна Европа – Австрия, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия и т.н. През 2007 г. започнахме с 10 държави, а сега вече изнасяме за над 40, включително и от Близкия Изток, обясни Ангел Ангелов.

GE Pharmaceutical е минала успешно над 65 одита, включително и от ИАЛ. Тя е единствената българска фирма, която има сертификат за GMP, издаден от стар член на ЕС – Австрия.

GE Pharmaceutical има 150 и предвижда увеличение на персонала с още 30 души догодина. Непрекъснато се провеждат обучения. Един от големите и уважавани работодатели в региона. Благодарение на нея и други заводи в Ботевград безработицата тук е под 1%.

На официалната церемония утре ще присъстват представители на МЗ, ИАЛ, австрийското посолство, търговско-промишлената палата на Австрия, партньорски фармацевтични компании. На 17 и 18 септември ще бъде представена новата система за сериализация и tamper evidance ще бъде представена на чуждестранните партньори. С новите си мощности и модерни производствени системи предприятието ще участва за първи път на ежегодното изложение на фирмите за търговия и лицензиране на лекарства CPhI в Мадрид 13-15.10.

Автор: Лиляна Филипова

Историята

GE Pharmaceutical е създадена на 11.07.2005 г. Същата година започва строителството на първата фабрика, чийто главен архитект е В. Велева. Тя е открита на 12.12. 2006 г. и веднага получава награда „Сграда на годината” в категорията „Промишлени предприятия”.

Производството започва през 2007 г. с 1 опаковъчна линия и 31 служители. През 2009-а е прибавена още една и капацитетът нараства до 12-15 млн. блистера на година. След реконструкция и реорганизация през 2011 г. се включват в експлоатация още 2 опаковъчни линии и производството скача на 50-60 млн. блистера годишно. В края на 2013 г. са достигнати 85% от капацитета на фабриката и се взема решение за ново разширение. На нова площ от 6700 кв. м е построена новата производствена и складова база.

Коментари

Кирил Николов
15 сеп 2015 20:11

ПРЕКРАСНО!!!!!

Петър  Галев
15 сеп 2015 15:44

Истината е, че фармацевтичният бизнес в България е надхвърлил общото състояние на бизнес средата. Лошото е, че държавата невинаги отчита този факт и не създава достатъчно добри условия за развитие. А този бизнес носи много работни места, квалифицира работници, прави позитивен имидж на България пред света. Попитайте хората в Ботевград и в Дупница, например и ще ви кажат как тези градове се промениха значително заради големите фармацевтични предприятия.