Публикация

Родителската отговорност за детското свръхтегло

Времената, когато родители, баби и дядовци слагаха знак на равенство между пухкавите бузи, закръглените форми на детето и представата за здраве, би трябвало да са напълно отминали. Но за съжаление статистиката показва друго...


Времената, когато родители, баби и дядовци слагаха знак на равенство между пухкавите бузи, закръглените форми на детето и представата за здраве, би трябвало да са напълно отминали. Но за съжаление статистиката показва друго: тревожно расте броят на българчетата със свръхтегло.

Науката доказва, че проблемите с теглото започват още в детството. Както и че между излишното тегло и развитието на социалнозначимите заболявания има пряка връзка.

Броят на мастните клетки се формира преди пубертета и след това напълняването и отслабването само разширяват или свиват тези клетки, без да променят количеството им.

Естественото хранене има много предимства за новородените. То има значение не само за правилното физическо и емоционално развитие, но и за изграждането на силна имунна система.

Вярно е, че има обективни причини, поради които някои от майките не могат да кърмят, но тогава трябва стриктно да се спазват правилата за приготвяне на адаптираните млека. Препълването на мерителните лъжички и добавянето на още малко, за да не остане детето гладно, са често срещани грешки в храненето на най-малките, заяви пред Хелт Медия д-р Тодорка Байкова, педиатър.

Така в най-ранната възраст започва прехранването, което при по-големите деца намира израз в постоянното похапване на различни, най-често висококалорични храни – солети, бисквити, чипс, близалки.

Според психоложката Татяна Георгиева майките и бабите често се изкушават да предложат "хранително занимание" на детето, за да стои кротко, вместо активно да общуват с него. Така се изгражда един хаотичен хранителен режим, който често остава в действие и през по-късното детство.

В училищната възраст наднорменото тегло има и своите психологически измерения. Пълничките деца често стават обект на подигравки и носители на неприятни прякори. Това понякога води до затваряне в себе си, до отказ от колективни игри и така порочният кръг се затваря – детето замества липсващите активни контакти и игри с връстниците си със занимания пред телевизора или компютъра, много често комбинирани с поредния пакет мазни пуканки или голям шоколадов десерт.

Изходът от ситуацията е в ръцете на родителите, но промяната не може и не бива да стане за няколко дни. Важното е детето да не се травмира допълнително, като му се натяква, че е пълно. И без това вината не е негова, а на родителите му.

Според диетолога доц. Светослав Ханджиев най-добре е да се направи индивидуална консултация със специалист, който да изготви комплексен план за постепенно намаляване на теглото и запазване на резултата.

По принцип е важно да се изключат похапванията между основните хранения, а за обяд и вечеря в менюто да се включат обемни и засищащи, но нискокалорични храни – например салати от зеле и моркови, от марули и всякакви зеленчуци със зехтин, спагети от твърда пшеница с доматен сос, варено пилешко месо и др.

Коментари