Публикация

15 Септември - Световен ден за борба с лимфома

Денят на лимфома се отбелязва от 2004 г. и е иницииран от американския актьор Роб Лоу, под патронажа на Международната организация „Коалиция за борба с лимфома” .


Преди 10 години членовете на Лимфомна Коалиция обявяват 15-ти септември за Световен информационен ден за лимфома. Целта на този ден е да повиши информираността за лимфомите – ходжкинов, неджкинов, хронична лимфоцитна левкемия и др. – и по този начин да улесни разпознаването на симптомите и ранната диагносттика.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак. Той засяга най-често лимфните възли, където лимфоцитите започват да се размножават неконтролируемо. След като се натрупат в лимфните възли, преминават в други лимфни зони и след време засягат и съседни органи.
„Обезкуражаващо е, че все още пациентите получават закъсняла или погрешна диагноза, или биват лекувани от нещо, от което не са болни.” казва Карен Ван Расел, Изпълнителен Директор на Лимфомна Коалиция след получаване на резултатите от проведеното през 2014 г. Глобално пациентско проучване.

Специалистите смятат, че е изключително важно да сме запознати с това какво е лимфом и как се проявява болестта, защото все още не знаят как да ни предпазят от нея. Най-доброто, което могат да направят е, да се опитат да диагностицират пациентите възможно най-рано.

„Нашата най-добра защита срещу лимфома е да го открием в началото.” – казват те.

Източници:

http://www.lymphom-bg.com/

Коментари