Публикация

Стартът на новата фабрика на GE събра фармацевтичния ни елит

Поредната българо-австрийска инвестиция дава шанс на държавата на върви напред, каза собственикът д-р Петър Велев


Целият ни фармацевтичен елит се събра на откриването на новата фабрика на GE Pharmaceuticals в Ботевград преди броени часове. Това е поредната съвместна инвестиция на българската фармацевтична компания Ecopharm със собственик д-р Петър Велев и Genericon Pharma GmbH, Австрия, със собственици д-р В. Лайтнер и д-р М. Бартенщайн.

Старта на новите мощности за производство на опаковки за лекарства почетоха топмениджърите на Тева, Актавис, Софарма, Унифарм, Чайкафарма и др. На церемонията, която е водещо бизнес и социално събитие в региона за годината, присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова, австрийски и български бизнеспартньори, строителни предприемачи, архитекти.

Управителите Гюнтер Датц и Ангел Ангелов припомниха началото на 11.07.2005 г. Първата фабрика, проектирана от архитект В. Велева, тръгва с летящ старт - току-що започнала производство, тя получава награда „Сграда на годината”. За 10 г. тя минава през няколко реконструкции и увеличаване на мощностите и днес производството възлиза на 50-60 млн. блистера годишно. В резултат на непрекъснатия ръст продукцията й вече се изнася за 40 страни, а служителите й нарастват от 31 на 150.

Очакванията са с новата сградапроизводствените мощности да бъдат увеличени до 75-80 млн. блистера годишно. До 4-5 г. в нея ще работят в пълен капацитет 14 опаковъчни линии за блистери и картонени опаковки. Ще бъде въведена модерна система за противодействие на фалшифицирането на лекарства, която съвсем скоро ще е задължителна за ЕС. И в новата сграда ще продължим да се водим от философията „Европейско качество на добри цени“, казаха управителите.

Собственикът от българска страна д-р Петър Велев изтъкна, че това е събитие, което отбелязва достойно 15-годишнината на фармацевтичната компания Ecopharm. По думите му съвместната инвестиция с австрийската Genericon Pharma GmbH е изключително перспективна и социално значима - предприятието има принос за стопяването на безработицата в региона до под 1%. В спектъра бизнесначинания д-р Велев отбеляза и медийната си активност - безплатния вестник „Животът днес“, който е изданието с най-голям тираж у нас и има своята тежест заради факта, че не зависи от политическата конюнктура. Най-новото му постижение обаче е социалната мрежа за здраве CredoWeb - модерна интерактивна бизнесплатформа, даваща възможност на всички участници в здравеопазването. След като набра скорост у нас, тя вече излиза и на австрийския пазар.

„Радвам се, че сме част от това, което дава шанс на тази държава да върви напред“, обобщи той.

Представителят на търговската палата на Австрия Филип Шрамел заяви, че GE Pharmaceuticals e чудесен пример за българо-австрийското сътрудничество. Той отбеляза, че Австрия е вторият по големина чужд инвеститор у нас след Холандия. Търговският стокооборот между двете страни за м.г. възлизал на 1 млрд. евро, като най-голям бил ръстът при фармацевтичните продукти.

Утре новата система за сериализация и tamper evidance ще бъде представена на чуждестранните партньори на GE. С новите си мощности и модерни производствени системи предприятието ще участва за първи път на ежегодното изложение на фирмите за търговия и лицензиране на лекарства CPhI  в Мадрид на 13-15.10. 

Автор: Лиляна Филипова

Коментари