Публикация

Проф. Петров: Българките подценяват профилактичните прегледи при гинеколога

Осмата национална конференция на АГ специалистите от доболничната помощ събира над 200 медици – гинеколози и общопрактикуващи лекари, от 18 до 21 септември 2015 г. в курорта „Св. Влас“.


Осмата национална конференция на АГ специалистите от доболничната помощ събира над 200 медици – гинеколози и общопрактикуващи лекари, от 18 до 21 септември 2015 г. в хотел „Garden of Eden“***** в курорта „Св. Влас“.

Програмата на форума предвижда научни сесии, сателитни симпозиуми и фирмени презентации, където ще бъдат разгледани актуални за съвременната медицина теми. Сред тях са полово предаваните инфекции, свръхактивен пикочен мехур, диагностика на преканцерозите на маточната шийка, съвременни възможности за онкопрофилактика и терапия, анемични и хипертензивни състояния по време на бременност.Те ще бъдат представени от утвърдени специалисти у нас.

За предизвикателствата пред АГ специалистите разговаряме с председателя Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ проф. д-р Петър Петров.

Проф. Петров, с какви АГ заболявания се сблъскват най-често специалистите от доболничната помощ?

С инфекции на половите органи, които стават все по-разпространени сред тийнейджърите, защото започват рано полов живот. А и повечето от тях не вземат никакви предпазни мерки. За мен доста обезпокоителен е и значителният ръст на пациентките с диагностициран рак на шийката на матката.

Разполагат ли те с необходимите условия да поставят точната диагноза и да ги лекуват?

В повечето случаи да. По-скоро проблемът е, че жените не обръщат достатъчно внимание на профилактиката и започват да полагат усилия, когато се появи проблем. По наблюдения на колегите от съюза по-малко от половината жени ходят веднъж годишно на преглед при гинеколог.

Вероятно непрекъснато се сблъскват с проблема „липса на направления“?

За жалост, той винаги ще съществува, докато има направления. Затова моят съвет към дамите е да не пропускат годишните профилактични прегледи и да търсят помощ от специалист при всеки притесняващ ги симптом. Профилактиката е ключова за навременното диагностициране и лечение на едно или друго заболяване, а понякога дори и за предотвратяването на неговата поява.

Една от темите на 8-та национална конференция е „Патологичен пренатален скриниг и риск от акушерски усложнения“. Чести ли са случаите и какви са последиците?

За радост случаите не са много чести, но пък последиците са много сериозни, раждат се деца, които после са в тежест за семействата си.

На форума има два нови акцента – проблеми в юношеска възраст и в менопаузата. Защо влизат във фокуса на вниманието на специалистите?

Решихме да им отделим внимание тъй като мислим, че не са комерсиални и поради това напоследък някак си се неглижират.

Като председател на Националния съюз на Акушер-гинеколозите в доболничната помощ смятате ли, че са необходими промени в нормативната база, които биха подобрили начина на работа на цялата колегия?

Да. По-добро остойностяване на направленията и премахване на лимита им. За съжаление на нас като организация не са ни вменени никакви права да се борим и да отстояваме интересите си. Единствено можем да предлагаме на органите, от които зависи.

Има ли опасност АГ секторът да остане без лекари, както се случва в други сфери?

Това ще се случи съвсем скоро и нищо не може да го промени, границата на обратимост на процеса вече е премината. 

Коментари

Направленията за специалист - ВСД са лимитирани от НЗОК. Напр. за кардиологични ВСД З-А се отпускат 4х годишно и крайно ограничено.Затова мн.често се налага да правя ЕХОКГ от вторичен пре глед, например.

Никой нормален човек по света не обича да ходи профилактично на лекар. Затова в белите държави това задължение е скрепено със санкции. Не отидеш на преглед - глоба. След няколко глоби, които ставата все по-високи, следва загуба на здравно-осигурителни права. За съжаление в България здравната система в този й вид не е готова да поеме профилактични прегледи в такова количество и качество, съответно няма как да се налагат и санкции...

Ина  Димитрова
17 сеп 2015 09:45

Да бе! Подценяват, как ли не! Като поискаш от джипито направление, то казва, че трябва да ти измисли някакво сериозно оплакване или диагноза, за да те прати на АГ лекар. Като се обадиш на специалист да си запазиш час пък се оказва, че нямат свободни за направление в близките 30 дни. Трябва да се запишеш платено.

Въпрос на култура и грижа за себе си.

Кирил Николов
17 сеп 2015 06:21

Много вярно!