Публикация

​8 топ храни полезни за зрението

Ето кои са най-препоръчваните за похапване плодове, зеленчуци и ястия


1. Моркови и сладки картофи

От деца знаем, че морковите са на първо място. Още  най-ранните ни детски спомени пазят  картината как мама ни връчва морков за гризкане и ни казва, че така трябва, защото е много полезен за очите.

Едва в по-зряла възраст научаваме причината за това - съдържащите се в зеленчука бета каротин и антиоксиданти намаляват риска от различни заболявания на очите, в това число и на катаракта. Морковите могат да се хапват както сурови - на салата и във вид на фреш, така и преработени в състава на различни ястия и супи.Към тази група включваме и сладките картофи, които съдържат бета каротин.


2.Спанак
В класацията на ценните за очите храни, спанакът е на много предна позиция. Цели четири съставки, полезни и предпазващи очите ни, съдържа той – витамин С, бета каротин, и огромни количества от полезните антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Те абсорбират между 40 и 90% от вредните слънчеви лъчи и точно това е причината да действат като слънцезащитен крем за очите.

3.Броколи и брюкселско зеле
И двата вида зеленчуци съдържат голямо количество витамин С, който доказано е ключов антиоксидант, грижещ се за здравето на очите. Възможностите за консумация също са разнообразни – салати, супи, спагети, гарнитури, омлети.

4.Доматите

Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който укрепва и предпазва кръвоносните съдове на очите от разрушителното действие на свободните радикали.Намаляваи риска от дегенерация на макулата.

5.Лукът (особено стар лук).

Защо? Лукът има високо съдържание на кверцетин , който предпазва и помага в борбата с пердето на очите. Лукът също така съдържа сяра, която подобрява кръвоснабдяването на очите.

6.Сьомга и сардини

Научни изследвания са доказали, че редовният прием на храни, богати на омега-3 мастни киселини защитават малките кръвоносни съдове, разположени в окото. Сьомгата и сардините съдържат най-много от тях, но това не ви пречи да си похапвате и други морски деликатеси и риба. 100-150 грама е препоръчителното седмично количество.

7.Щраусово и пуешко месо
Е, тях не можем да си ги позволим често, но, ако ви се отвори възможност, не я пропускайте. Освен, че са чудесни и здравословни заместители на телешкото, пилешкото, агнешкото и свинското и че са нискокалорични, те съдържат достатъчни за организма и много полезни за очите протеини, цинк и желязо. Можете да ги готвите, да ги хапвате в сандвичи или да слагате в салати.

8.Ядки и най-вече шам фъстък

Шам фъстъкът е много важен за ретината, защото съдържа мед, магнезий, фосфор, калий, фибри и полезни мазнини. Но най-важното е, че в него има лутеин и зеаксантин /както при спанака/ - вещества страшно полезни за очите, тъй като помагат за предотвратяване дистрофията на мускулните влакна. На ден трябва да консумираме по около 30-тина грама. Може да хапвате още бадеми, орехи и фъстъци, които също са много полезни за зрението.

Кога да зеведете детето за първи път на очен лекар и колко често е добре да извършите профилактичен преглед? Четете ТУК

Коментари

Много полезна информация