Публикация

РЗОК-Пловдив е получила 56 жалби


Не са редки случаите на неправомерно взимане на пари от екипите, оказващи неотложна помощ на пациентите в Пловдив, когато личните им лекари не са на разположение.
Това съобщи д-р Борис Джуржев, директор на РЗОК.

При извършена проверка по жалба на болен е установено, че лекар при домашно посещение е поискал 30 лева, защото пациентът не можал да си намери здравната книжка.

„При доказване на такива нарушения санкционираме с 90 лева”, уточни д-р Джуржев.

През първите шест месеца на годината в районната здравна каса са постъпили общо 56 жалби, като най-често пациентите се оплакват от начина на изписване на безплатни лекарства и от пропуски в попълването на тримесечните рецепти.

Част от жалбите са за отчетени и заплатени от здравната каса дейности, които на практика не са извършени.

„Сигнали получаваме най-вече от хора, които работят в чужбина. След като бъдат потърсени от НОИ, за да внесат здравните си осигуровки, те са разбрали, че са отчетени фиктивни дейности”, обясни директорът на РЗОК-Пловдив.

Такъв е случаят със стоматолог, който е вписал неизвършена услуга. За нарушението потърпевшото лице е сигнализирало в прокуратурата.

„В повечето случаи става въпрос за минали години, което не ни дава право да налагаме санкции на нарушителите.” – допълни д-р Борис Джуржев.

Коментари