Публикация

Деца остават без ваксини, родителите им на гурбет

Много деца остават без задължителните ваксини поради това, че родителите заминават на гурбет в чужбина и не се сещат да извадят документ за настойника на детето си


Много деца остават без задължителните ваксини поради това, че родителите заминават на гурбет в чужбина и не се сещат да извадят документ за настойника на детето си. Това връзва ръцете на личните лекари, които нямат право да ваксинират деца под 18 години без съгласието на родител или настойник, съобщи д-р Христо Димитров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари на кръгла маса по темата с ваксините, организирана от фондация „МОСТ“ на 16 септември т. г. във Велико Търново.

Лошата здравна култура на населението, неточно поднасяната информация от антиваксиналните течения и бежанската криза могат да се окажат бомба със закъснител за здравната ни система. Около тези изводи се обединиха участниците във форума.

По думите на експертите представените доказателства в полза на имунизациите са категорични. Благодарение на напредъка на медицината в тази сфера са ликвидирани напълно или в голяма степен някои смъртоносни заболявания като дифтерит, детски паралич (полиомиелит), едра шарка.„Полиомелитът съществува все още само в 4 държави по света, но има диви щамове в почвата, във водите, които могат да тръгнат по хората“, коментира известният вирусолог проф. Радка Аргирова. Тя определи като некоректни твърденията, че поради по-добрата хигиена инфекциозните заболявания са започнали да изчезват още преди въвеждането на ваксините. Във Великобритания, Япония и Швеция например има случаи, където след прекратяване на масовата имунизация срещу коклюш през 70-те и 80-те години на миналия век избухват епидемии. Във Великобритания са се разболели 100 000 души, а смъртните случаи са 36. За Япония – 13 000 заболели и 41 починали.

Още по-пресен е примерът с 6-годишното дете, което почина от дифтерия в Барселона през тази година – първи случай на заболяването от 1986 г.

„Ваксините срещу някои вирусни заболявания – например грип, не гарантират, че човек няма да се зарази, но със сигурност ще прекара болестта по-леко“, подчерта проф. Аргирова.

Тя опроверга и други митове, свързани с безопасността на медицинските продукти. Едно от популярните твърдения сред последователите на антиваксиналните течения е, че ваксините не са напълно безопасни и могат да станат причина за сериозни заболявания и дори за смърт. „Ваксините са напълно безопасни. Повечето от страничните реакции са незначителни, краткотрайни и бързо преходни – лека локална болка, зачервяване или температура“, категорична бе специалистката. Експертите припомниха, че съществуват някои индикации, при които с поставянето на ваксина не бива да се избързва – висока температура, алергии.

По време на кръглата маса не бе пропусната темата за кризата с бежанците и евентуалните последствия за родната система на здравеопазване. „Бежанската вълна поставя Европа пред тежко здравно изпитание“, обяви бившият председател на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Сахлим. По думите й децата, които идват в Европа, включително в България, нямат нито една ваксинация и това поражда риска от възраждането на вече забравени заболявания.  

Коментари