Публикация

Как да се справим с лекарствата си?

Няколко полезни съвета за това как да се справим с лекарствата си


- Поддържайте актуален списък с медикаментите, които употребявате, както и списък с тези, към които сте алергични.

- Научете имената на медикаментите, които Ви се предписват, схемата на приемане и дозирането им.

- Съхранявайте лекарствата си в техните оригинални опаковки. Избягвайте съхранението на различни лекарства на едно място.

- Познавайте лекарствата си. Бъдете сигурни, че сте отворили и проверили лекарствата си преди напускането на аптеката. Питайте за всичко, което Ви се струва неясно или нередно - например: промени в опаковката, формата, мириса или цвета на закупените лекарства. Комуникацията с Вашия фармацевт е най-лесния начин за избягване на излишни проблеми.

- Бъдете осведомени за всички потенциални странични ефекти на лекарствата, които приемате в момента. Поискайте от Вашия фармацевт информационна листовка на закупеното лекарство, ако не е налична в опаковката.

- Попитайте Вашия фармацевт дали трябва да избягвате някои храни и напитки, докато приемате предписаните Ви лекарства.

- Приемайте лекарствата си точно както са Ви предписани от Вашия  лекар. Избягвайте съхранението на лекарства с изтекъл срок на годност. Приемането на стари и негодни лекарства може да доведе до нежелани последствия.

- Винаги носете своите лекарства по време на път. Ако не сте в състояние да приемате сам лекарствата си, помолете някой близък за помощ.

Коментари