Публикация

БЛС иска от НЗОК пълно изплащане на изработеното от болниците

Дългът й към лечебните заведения ще стигне близо 65 млн. лв. към ноември. Д-р Венцислав Грозев призова правитеството да сложи край на порочната практика да се прехвърлят плащания към договорните партньори на касата от една година в друга


От март до юли касата не е разплатила на болниците 31 855 847 лв. За периода от август до ноември т.г. се очаква сумата да достигне до около 60 – 65 млн. лв. - се казва в писмо на председателя на БЛС д-р В. Грозев до управителя на НЗОК д-р Гл. Комитов

"Моля да внесете в Надзорния съвет на НЗОК за разглеждане предложение, тази реално извършена медицинска дейност, както и очакваната до края на 2015 г., да бъде разплатена на лечебните заведения в пълен обем. БЛС настоява срокът за заплащане на тази дейност да се предвиди в рамките на настоящата година... Държа да подчертая, че БЛС не е съгласен това да е за сметка на бюджета на НЗОК за 2016 г." - се казва в писмото. В него се припомня още,че съдебната практика показва, че НЗОК ще трябва да заплати извършената дейност, заедно с начислените лихви за съответния период. 

"Ако не бъде намерено решение за заплащане на тази дейност, БЛС ще бъде принуден да използва всички законови механизми, за да защити интересите на своите членове, както и правата на пациентите да получават медицинската помощ.
Обръщаме Ви внимание, че към момента, изпълнителите на медицинска помощ, договорни партньори на НЗОК са предоставили тази помощ за своя сметка, което на практика ги превръща в безплатни донори на здравната система." - завършва писмото си д-р Грозев.

Правителството трябва да задейства процеса за актуализация на бюджета на НЗОК за тази година, заяви  д-р Грозев по време на дискусия, посветена на проблемите около лимитите на лечебните заведения. Той посочи, че това е единственият начин да се намери решение с очертаващия се сериозен дефицит в касата. По думите му така ще може да се покрие и надлимитната дейност, регистрирана от болниците. Според него парите за това могат да бъдат отпуснати през 2016. г., но в никакъв случай не бива те да са част от бюджета за следващата година.

Д-р Грозев обяви, че заради лошата практика да се прехвърлят плащания към договорните партньори на касата от една година в друга, се е стигнало до сегашната ситуация. Той напомни, че с бюджета за 2015 г. бяха платени дейности от края на 2014 г. и коментира, че от тук идва и дефицита.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС НЗОК лимити Венцислав Грозев надлимитни разходи

Коментари

Много по-лесно ще бъде държавата да започне да плаща пълния размер на вноската за лицата, които трябва да осигурява. След това може да се помисли и за хитреците, които не желаят да участват в солидарния модел.

Здравейте Д-р Касалов може и да има подобрения, за които говорите, но нещата също не са панацея, тъй като и в САЩ са на този принцип, но и там буферът остава в пациента, след като Фондът не желае да покрие всички лекарски дейности и течат безброй събебни дела. Имам също лош опит от здравно застраховане в чужбина, на който отказват плащане у нас, независимо, че съм се застраховала тук. Ако нещата са на ниво, фондът следва да сключва договори с лечебните заведения и пациентът да не са занимава с фактури и темподобни, както е в Германия. Само такъв фонд може да ме привлече като пациент.