Публикация

Контактни лещи заместват капките за очи


Група изследователи от лабораторията по биоматериали и доставка на лекарства към Детската болница в Бостън са разработили първите контактни лещи, способни постепенно да отделят лекарства, които помагат при очни заболявания, съобщава публикация в Investigative Ophthalmology and Visual Science.

Лечебният процес може да продължи сто дни. Лещите осигуряват ефективна концентрация на антибиотика ципрофлоксацин през целия период.

Изследователите са приключили лабораторните проучвания и започват експерименти върху животни. В скоро време разработката ще бъде изпробвана и при хора.

Според учените лекарствените контактни лещи ще могат да заменят постоянното използване на капки при заболявания като глаукома и синдрома на сухите очи.

Това не е  първата разработка от подобен тип, но предишните варианти не осигуряваха достатъчно равномерното постъпване на лекарството в очите.

Регулярното използване на капки не е достатъчно ефективен метод за лечение, защото поради постоянното мигане и сълзите в очите попадат едва от 1 до 7 процента от препарата.

 

Коментари