Публикация

10 мита за онкологичните заболявания - I част

Представяме Ви няколко от заблудите за онкологичните заболявания, които са причина за много мистификации, неправилни диагнози и лечения, разкрити в поредица от научни изследвания на „CANCER RESEARCH UK“.


Мит 1: Ракът е модерна болест.
Мнозина твърдят, че ракът е модерно заболяване, изкуствено предизвикано от Запада. Това не е така.
Ракът съществува толкова дълго, колкото и хората. Болестта е описана преди хиляди години от египетски и гръцки лекари.
Макар да е вярно, че в световен мащаб начинът на живот е основна предпоставка за развитието на онкологично заболяване, най-големият рисков фактор за рак си остава възрастта.
Простият факт е, че повечето хора живеят достатъчно дълго, за да развият рак. По-дългият живот се дължи на успеха на човечеството в борбата с инфекциозните заболявания, както и с други исторически причини за смърт, като например недохранването. Но с увеличаване продължителността на живот е нормално да се появи и друг проблем - увреждане на ДНК в нашите клетки. С възрастта то се натрупва и може да доведе до развитие на рак.

Да - начинът на живот, диетата, замърсяването на въздуха - всичко това може да повиши риска от поява на раково заболяване. Пушенето например, е причина за една четвърт от всички смъртни случаи от рак във Великобритания. Но това не дава основание ракът да бъде наречен модерна болест. Има много естествени причини за рак. Например, един от шест случая на рак в света е причинен от вируси и бактерии.


Мит 2: Суперхраните предотвратяват рак.

Боровинки, цвекло, броколи, чесън, зелен чай ... списъкът е дълъг. Едно обаче е сигурно - няма такова нещо като суперхрана. Всъщност това е маркетингов термин, използван за по-добра продажба на определени продукти и няма научна основа.
Неоспоримо е, че някои храни са по-здравословни от други, както и фактът, че боровинките и зеленият чай могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Консумацията на плодове и зеленчуци е страхотна идея, но не се заблуждавайте, че те предпазват от рак.
Нашите тела са сложно устроени, ракът също... Наивно е да опростяваме до такава степен нещата, че да кажем - ето тази храна ще намали риска от рак.
Изследвания в областта показват, че най-добрият начин да се предпазим от заболяването е като променим дългосрочно начина си на живот и хранене, не пушим, намалим употребата на алкохол, движим се достатъчно и спазваме умерен режим на живот.

Мит 3: Киселинно-алкалната диета предпазва от рак.

Една от заблудите, в които все повече хората вярват е, че киселинно-алкалната диета предпазва от рак. Тези, които изповядват тази идея обясняват тезата си с това, че "киселата среда" е идеална за развитието на ракови клетки. За да се избегне това, се препоръчва консумация на алкални храни, между които кой знае защо се препоръчват и лимоните, съдържащи 5% лимонена киселина. Те по никакъв начин не могат да бъдат наречени "алкална храна". Но никой не се замисля за този прост факт.
Учените имат право да твърдят, че това е пълна глупост.
Вярно е, че раковите клетки не могат да живеят в твърде алкална среда, но това важи и за останалите клетки в тялото.
Кръвта обикновено е слабо алкална. Ако бъбреците са здрави, степента на алкалност се регулира от тях в много тесни граници и нейната стойност не би могла да се промени съществено за сигнификантно продължителен период от време според храната, която човек приема. Консумацията на зелени зеленчуци без съмнение е здравословна, но тя не оказва ефект върху това, доколко кисела или алкална е средата в организма Ви.
Известно е, че непосредствената среда около раковите клетки е кисела. Това се дължи на различията в начина, по който туморите създават енергия и използват кислород в сравнение със здравите тъкани.
Все още обаче няма добри доказателства в подкрепа на тезата, че киселинно-алкалната диета може да предпази от рак. Даже напротив, съществува понятието "ацидоза", което е болестно състояние на бъбреците - те повече не могат да контролират естественото PH в организма. Често това се случва при отравяне или сериозно заболяване.
Представете си, че умишлено го предизвиквате. Струва ли си?

Мит 4: Очаквайте в следващата статия на Контрол върху болката

Източници:

http://www.cancerresearchuk.org

Коментари