Публикация

Под родителска опека младите мъже са по-жестоки


Според голямо проучване на британски психолози, младите мъже, които продължават да живеят заедно с родителите си, проявяват жестокост по-често, отколкото имащите отделно домакинство.

Надхвърлилите 20 години, които са под един покрив с родителите си, развивали по-слабо чувство на отговорност и харчели повече за алкохол. Според статистиката във Великобритания, към тази категория спада 4% от мъжкото население, но те извършват 16% от престъпленията, свързани с проява на жестокост. 

Учени от Лондонския университет анкетирали 8000 души от двата пола с въпроси за проявена жестокост и психически проблеми, с които са се сблъсквали през последните 5 години.

Резултатите за първи път насочват вниманието към извода, че съвместният живот с родителите е силен  фактор, който влияе върху формирането на агресивност и жестокост у младите мъже.

Обяснението на изследователите е, че липсата на сериозна отговорност към самостоятелен дом и семейство стимулират по-освободен стил на живот, рисково сексуално поведение, пиянство и наркомания. Проявите на жестокост са само частен случай, произтичащ от социално неангажираното, хедонистично поведение.

Коментари