Публикация

Кожата "помни" неразумното излагане на слънце


Д-р Елмира Павлова, дерматолог, управител на Националния онкологичен медицински център, за изпитанията, които поставя пред кожата летният сезон.


Д-р Павлова, през колко време трябва да проверяваме при кожен лекар съмнителните бенки?
Това зависи от типа кожа и от конкретните проблеми на всеки пациент. По принцип хората с по-светла кожа, светли коси и очи трябва по-често да се преглеждат, например на около 6 месеца.

Преди години стояхме с часове на плажа, дори и без слънцезащитни кремове, защо сега се отхвърли тази практика?
Защото отдавна сме наясно с проблемите, които неразумното излагане на слънце може да предизвика. През последните години заради изтъняването на озоновия слой слънчевото влияние е по-агресивно, особено върху детския организъм. Кожата има своеобразна имунологична памет и натрупаното слънчево облъчване през годините по-късно се проявява под формата на бенки или на кожни злокачествени образувания.

Помагат ли реално слънцезащитните кремове?
Много е важно да се използва медицинска козметика. Но излагането на слънце трябва да става 20 минути след нанасянето на съответния слънцезащитен продукт. За децата изобщо не се препоръчва да се пекат на плажа.

Всъщност колко време слънчево облъчване е достатъчно, за да е полезно за здравето?
Около 10-15 минути. Но това не означава непременно да се излагаме активно на слънце. При престой на открито през лятото, дори и при облачно време, ние получаваме достатъчно слънчева светлина. Неслучайно през последните години специалистите не препоръчват ползването на солариуми.

Защо?
Защото се увеличават случаите на злокачествени кожни заболявания, за които е доказано, че имат връзка със слънчевите изгаряния. Най-често се среща т.нар. базоцелуларен карцином, но и спиноцелуларният карцином, както и най-опасният кожен рак – малигненият меланом. В България ракът на кожата по честота е на второ място след рака на гърдата при жените и след рака на белия дроб при мъжете.

Коментари