Публикация

Тъгата променя възприятието на цветовете от окото

Сочат резултатите от ново американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".


Когато човек е тъжен, обкръжаващият го свят му изглежда мрачен и сив.

Според авторите на изследването тъгата може да промени начина, по който възприемаме някои цветове.

Изследването обхванало 127 души. Половината от тях трябвало да гледат тъжна сцена от филм - от анимацията "Цар Лъв", докато останалите участници гледали сцена от комичен филм, за която се смятало, че ще ги развесели. След това участниците попълнили въпросник за емоционалното си състояние. Впоследствие учените им показали 48 къса хартия с цветове, чиято наситеност била намалена до такава степен, че се доближавали до сивото. Участниците трябвало да посочат дали показаният им къс хартия е червен, жълт, зелен или син. Оказало се, че при идентифицирането на цветовете тъжните участници били по-малко прецизни в сравнение с онези, които гледали комични сцени. Резултатите били същите, когато развлекателният спектакъл бил заменен с такъв, който предизвиква "неутрални" емоции - тъжните участници се затруднявали повече да различат някои цветове от видимата част на спектъра, от синьо до жълто. Колкото и да е изненадващо, затрудненията не били свързани с нюанси на синьото и жълтото и в никакъв случай с нюанси на червеното и зеленото.

Получените резултати навеждат на мисълта, че тъгата е отговорна за различията във възприемането на цветовете, отбелязват учените.

"Настроението и емоциите ни могат да повлияят върху начина, по който възприемаме заобикалящия ни свят ", поясни съавторът на изследването Кристофър Торстенсън от университета в Рочестър в САЩ.

Източник:http://www.klassa.bg/news/Read/article/257219_%D0%...

Коментари