Публикация

Лекува ли се ракът със сода? Коментарът на д-р Тотко Найденов

Италианският лекар д-р Симончини гостува наскоро в предаването "На кафе" по Нова телевизия, където за пореден път разви теорията си, че ракът се лекува с хлебна сода


Споделям долното интервю на д-р Тотко Найденов, на когото гледам по-скоро като на колега журналист, тъй като той не е практикуващ лекар отдавна. Все пак той се осмели да каже неща, които отдавна трябваше да бъдат изречени от практикуващи специалисти. Лекарите не коментират такива изказвания като това на Симончини, защото ги смятат за несериозни. Те обаче сериозно подценяват потенциала на такива хора да влияят върху общественото мнение и настроения.  

Д-р Тотко Найденов коментира за БЛИЦ думите на д-р Симончини, който днес обяви в предаването „На кафе” по Нова телевизия, че ракът се лекува със…сода бикарбонат. И посъветва болните масово да пият сода. Българският специалист разкри какво мисли за „сензационните” изказвания на своя италиански колега.

Д-р Найденов, като автор на над 40 книги на здравна тематика, вкл. "Онкологичните болести в България", как ще коментирате направеното пред една българска телевизия изявление на италианския лекар д-р Симончини, че причината за възникване на раковите болести е единствено Кандида албиканс, а лечението им се провежда успешно със сода бикарбонат?

- В медицината няма невъзможни неща и два плюс две не прави четири. Т. е. всяка болест се развива индивидуално у всеки човек, с различна клинична картина в зависимост от възрастта, пола, теглото, съпътстващите болести и пр. В случая злокачествените заболявания са над 200, като се сочат най-различни причини за възникването им: стресът, който е на първо място, според Световната здравна организация!, тютюнопушенето, изключително важен канцерогенен факктор!, алкохолизмът, затлъстяването и вирусите, разбира се. Винаги се търси и наследствената предразположеност. Затова и лечението е различно, най-често - комбинирана "сандвич"-терапия оперативно отстраняване на тумора, облъчването му и цитостатични лекарства, определяна от т. нар. "онкокомитети", съставени от хирург, лъчетерапевт и химиотерапевт. Преценява се размерът на оперативното изрязване, отстраняването на околните лимфни възли, дозировката на лъчелечението и цитостатиците - лекарствата, които спират разрастването на раковите клетки. Така че ми се струва невъзможно един разумен лекар, ако д-р Симончини е лекар, не съм му виждал дипломата, да обвинява само един канцерогенен агент и само едно универсално терапевтично средство. В миналото имаше един, който за всички онкоболести обвиняваше хламидията.  Но това предаване с д-р Симончини ще накара много хора да не отидат на лекар, а да пият сода бикарбонат…

Не мисля за отговорно един журналист да поднася микрофон на всеки представящ се за лечител. Дали той е сполучлив или не, ще преценят колегите и клиентите му. Ако си спомняте, един възрастен българин, химик, живеещ в Австрия, обяви свое изобретение, наричано от него всемогъщо лекарство против рака и искаше да го патентова в България, ако му дадат 1 млн лв. Бил го прилагал в престижни германски клиники и получил отлични резултати. И тези му твърдения се тиражираха най-безотговорно от лековерни журналисти!

- Защо, не е ли възможно да е открил такова лекарство?

- Разберете: фармацевтичен продукт против раково заболяване се регистрира в Европейската комисия по лекарствата, и то след продължително многогодишно клинично изпитване, извършено от независими специализирани фирми. Заводът-производител няма право сам да си прави клиничните изпитвания на собствения продукт, защото има конфликт на интереси. И не виждам в коя германска клиника ще допуснат нелекар, повтарям: химик!, да си пробва извлека, който се оказа се - от ружа, на негов пациент? Нали после, когато човекът почине, ще трябва да плаща огромни суми на близките му, и направо ще я закрият?!

- Искате да кажете, че и д-р Симончини може да е в тази група хора?

- Напоследък се навъдиха доста самозванци-ентусиасти, които лекуват и дават здравни съвети. Един професор по агротехника също е чест гост по телевизионните екрани и булевардни вестници. Човекът "лекува" всичко с пчелно млечице... И има наглостта да съветва хората да не търсят лекари: той ще ги излекува, агрономът... Пратил съм писмо до УС на БЛС да реагират, засега нямам отговор. Не бъдете лековерни! Това може да ви струва много скъпо.

-Нима ще отречете благоприятното влияние на хранителните добавки като пчелното млечице, например?

Много правилно го определихте - то си е хранителна добавка, повишава имунната система и вероятно има своето място в комплексната терапия на раковите заболявания. Но каквато и да е хранителната добавка, тя трябва да бъде добавена към основното лечение от химиотерапевта! Лично аз съм рекламирал една от тях, но винаги съм допълвал, че по отношение на раковите болести, макар че я препоръчвам, последната дума е на лекуващия лекар-химиотерапевт. Никой друг, било той лекар или знахар, няма право да се намесва допълнително в лечението на онкоболен човек.

Тодорка НИКОЛОВА

Коментари

Мария  Стоянова
25 сеп 2015 14:30

Скиптично гледам на това твърдение за лечение със сода или алое вера..

За съжаление много хора безрезервно вярват на това което се казва впредаването "на кафе "и като фармацевт съм свидетел на бума в купуването на хр. добавки след реклама във въпросното предаване