Публикация

Профилактиката е изключително важна за овладяване на инсулта

Контролът на причините за мозъчния удар е от съществено значение


Овладяването на основните причини за мозъчния удар, поради които българите си отиват преждевременно от този свят, е свързано с контрол над няколко фактора:

  • Високо кръвно налягане. С години стойностите могат да са много над нормата от 120 – 135 на 80 – 85 мм живачен стълб, без човек да разбере това. Съветът е – мерете си кръвното поне веднъж месечно сутрин още преди да станете от леглото. Ако в продължение на 10 дни отчитате високи стойности, отидете на лекар и след това пийте предписаните лекарства, без да ги спирате. Пият се с години, няма друг начин!
  • Лош липиден профил. Ако все пак хипертонията може и да даде някакви оплаквания или да се хване лесно с апаратчето, високият холестерол е напълно ням. Нищо не подсказва, че в кръвоносните съдове бушува лепкав враг, който постепенно ги задръства, докато един ден се стигне до пълно запушване. Тогава чак разбираме, че сме болни, но вече сме с инфаркт или инсулт или пък с някои от по-екзотичните прояви на процеса като мезентериална тромбоза (инфаркт на червата, по правило по-смъртоносен от сърдечния), непроходимост на артериите на долните крайници и т.н. Изходът е веднъж годишно да се проверява липидният статус. Ако не е добър, специалист ще прецени дали има нужда само от промяна в хранителните и двигателните навици или и от лекарства.
  • Висока кръвна захар. Лошата новина е, че и в момента много хора не подозират, че имат диабет. Да, не се чувстват много добре, но не са и много зле, докато един ден не се окажат в спешното директно с някое от многобройните възможни усложнения. Тази болест също стои здраво в основите на инсулта и инфаркта. Решението е отново проява на отговорност към себе си и проверка на захарта на гладно чрез леко боцване на пръста и лабораторна проба. Ако процесът се хване на ниво преддиабет, може и да се стопира.
  • Аритмия. Става въпрос главно за така нареченото предсърдно мъждене. Само по себе си то рядко е животозастрашаващо, но когато е засегнало сърцето, създава условия в сърдечните кухини да се образуват съсиреци, които в един момент „се изстрелват“ и попадат на лотариен принцип в някой важен орган. Възможната профилактика тук е първо да се установи, че човек има мъждене. То се среща по правило при по-възрастните хора, но и те могат да нямат особени оплаквания. Все пак най-често протича с висок неравномерен пулс, умора, задъхване, чувство на прескачане на сърцето. Елементарна кардиограма може да го улови, ако е постоянно. Но често се явява от време на време и тогава трябва да се направи холтер – 24-часов запис на ЕКГ. Пристъпното предсърдно мъждене е дори по-рисково за инсулт, отколкото постоянното. Ако се установи, има специални лекарства, които не позволяват на кръвта да се съсирва лесно и така човек се пази от инсулт, причинен от този тип аритмия.

Още за инсулта, факторите, които играят решаваща роля и профилактиката, четете в брой 160 на "Животът днес"

Коментари

Мария  Стоянова
24 сеп 2015 09:02

Смятам,че профилактиката в България е на добро ниво!

за съжаление в България профилактиката е на много ниско ниво...