Публикация

Доц. Герганов: Медицината трябва да осигури основните грижи за всички хора

От друга страна в новите технологии и продукти се инвестира много, изключително са скъпи и не са по възможностите на нито една здравноосигурителна система, подчертава нашият специалист, който сега работи в Германия


За съжаление до голяма степен медицината в световен план става двукласова, защото в новите технологии и продукти се инвестира много, изключително са скъпи и не са по възможностите на нито една здравноосигурителна система, казва в интервю за в. "Животът днес" доц. д-р Венелин Герганов е старши лекар и завеждащ отделение в световноизвестна хановерска клиника. Тоест най-новото лечение дори теоретически не може да бъде приложено към всички пациенти и в най-богатите страни. И неслучайно навсякъде има тенденция за рестрикции на разходите и възможностите болниците, лекарите да закупуват нови неща. От друга страна - има медицина, която трябва да осигури основните грижи за всички хора.

"Що се отнася до организацията, трябват водещи центрове, в които да се прилагат най-нови технологии, те да дърпат медицината напред, там да са концентрирани най-сложните случаи и опитът да се предава на звената, осъществяващи базисна помощ. Според концепцията на института, в който работя, там са събрани хора, водещи в своята област, без формално разделение на отделения, специалности, клинични пътеки и това дава възможност болният за няколко часа да бъде видян от различни специалисти. Това по принцип не става другаде поради структурите на здравните заведения. 

Нашата клиника е частна и е пример как може да бъде финансово печеливша и да предоставя услуга на много високо ниво. Защото този вид структури навсякъде по света, за да съществуват, правят селекция на болните и сложните, ангажиращи много средства случаи се отхвърлят. Докато при нас е обратното. Това е един много успешен модел, по който клиники се правят сега в Китай, в Техеран, има преговори за Латинска Америка, за Гърция", казва доц. Герганов.

Коментари