Публикация

Болест ли е депресията?

Да се сравнява депресията с лошото настроение е все едно да се сравняват настинката и пневмонията. Всеки изпада в лошо настроение от време на време заради някакво разочарование или неприятно събитие или понякога заради нещо толкова обикновено като мрачен ден.


Разбирането на същността на депресията като болестно състояние и възможностите за нейното лечение са силно затруднени /и то не само в балканските култури/ от вкоренени предразсъдъци към психическите страдания като цяло. Битуват и съждения, които съвременната наука аргументирано опровергава.

Може би част от проблема тръгва от думите, с които сме свикнали да определяме настроения и душевни болести: Думата депресия се употребява за толкова различни състояния, че клиничната депресия се изгубва между тях.

Нещо повече – много хора мислят, че като са преминали през някакъв период на обикновено лошо настроение, знаят всичко за депресията.
 
Какви отговори дава медицината на следните тези:


Депресията не е заболяване

Клиничната депресия е сериозно заболяване, което засяга не само настроението и мислите, но и целия организъм. Учените са доказали, че причините за депресията са генетични и биологични. В организма на болните от депресия има по-високо ниво на стрес хормони, а дейността в някои области на мозъка им е по-слаба.

Медицината е безсилна пред депресията

Депресията се лекува и повече от 80% от хората с депресивни разстройства се подобряват при лечение. Този процент ще се увеличава с намирането на нови методи на лечение.
Лекарският преглед първо трябва да установи дали няма други причини за симптомите на депресия. Ако се постави диагноза депресия, пациентът и лекарят определят курса на лечение, който включва медикаменти, психотерапия, или комбинация от двете.

Депресията не се различава от потиснатостта и е част от нормалния живот

Да се сравнява депресията с лошото настроение е все едно да се сравняват настинката и пневмонията. Всеки изпада в лошо настроение от време на време заради някакво разочарование или неприятно събитие или понякога заради нещо толкова обикновено като мрачен ден.
Това настроение продължава няколко дни, а депресията може да продължи цял живот. Тя прониква дълбоко и може да има лоши последствия. Никой не се самоубива заради лошо настроение.

Човек може да се оттърве от депресията, ако има силна воля

Също като останалите болести депресията не може да се лекува с воля. Тя се причинява от химически промени в организма, които не могат да  изчезнат с позитивно мислене и твърда решимост да се справиш.
Заради предразсъдъците около психическите болести, търсенето на лекарска помощ от страна на страдащия от депресия е проява на смелост и сила, а не на слабост.

Депресията отшумява от само себе си

При някои изключителни късметлии това може да се случи, но по принцип депресията може да продължи с месеци, години или неограничено време. Депресията може да си отиде от само себе си, за да се завърне в бъдеще.

Хората, които са имали пристъп на депресия, обикновено изпадат отново в такова състояние. Клиничната депресия е болест, която може да има фатални последици. Ако се чака да си отмине, без да се търси лекарска помощ, тя може да завърши със самоубийство.

С напредването на годините депресията е нещо нормално

Депресията не е обикновено явление, свързано със стареенето, но на възрастните хора обикновено се случват повече неща, които могат да отключат депресия: загуба на семейство и приятели, влошено здраве, самота и финансови проблеми.
Освен това те са израснали в годините, когато психическите болести са срамежливо заобикаляни и се притесняват повече от младите да потърсят лекарска помощ.

От всичките възрастови групи, най-много самоубийства извършват хората над 65 години, като мъжете са по-уязвими от жените. На възрастните хора, които са изпаднали в депресия, трябва задължително да се окаже медицинска помощ.

От депресия страдат само жените

Жените се разболяват от депресия два пъти по-често, но и мъжете страдат от тази болест. Данните за заболелите мъже не са пълни, особено в общества, в които търсенето на помощ се възприема като слабост и липса на мъжественост.

Факт е, че при мъжете има по-висок процент самоубийства, отколкото при жените и затова при симптоми на депресия за тях е съдбоносно да се обърнат към лекар.

Децата и юношите не страдат от депресия – техните проблеми са просто част от растежа.

На хората им се иска да вярват, че всички деца преживяват щастливо и безгрижно детство, но това не е вярно. Децата не могат да определят чувствата си като възрастните, затова родителите трябва да следят за симптоми на депресия при тях.

Депресията е наследствена

Също както при високото кръвно налягане и диабета, съществува генетично предразположение и към депресията. Това обаче не означава, че ако някой от семейството ви е имал депресия, вие сте обречен да развиете тази болест.
Просто трябва да имате предвид, че за вас има по-голям риск от заболяване и трябва да започнете лечение веднага след появата на някакви симптоми.

Своевременното лечение на депресията и недопускането заболяването да се задълбочи е толкова важно, колкото и при всички останали тежки болести.

Коментари