Публикация

Игнорирането на млякото е грешка


Ново проучване установи, че ако се изпива половин литър мляко на ден,  рискът от сърдечни заболявания и инфаркт намалява значително.
Учените посочват, че половин литър мляко на ден намалява и шансовете за развитие на диабет и рак на дебелото черво.

Това откритие оборва разпространеното през последните десетилетия схващане, че да се пие много мляко е вредно. Неговите автори определят като грешка спирането на безплатното мляко в училищата във Великобритания през 70-те години на миналия век.

Учени от университетите  в Рединг и Кардиф  анализирали  324 изследвания в света за ефекта на млякото върху здравето.
Те установили, че тези, които изпиват по около половин литър на ден, са понижили с 15 –20% риска от сърдечно- съдово заболяване.


Според съавтора на проучването проф. Иън Гивънс от университета в Рединг, протеините в млякото понижават кръвното, което от своя страна намалява  неблагоприятното въздействие върху сърцето и съдовете.
Изследването е установило също, че млякото намалява с 4 до 9% риска от диабет. Шансовете за заболяване от рак на дебелото черво също намаляват. Посочва се обаче, че млякото увеличава леко риска от рак на простатата и на пикочния мехур.

През последните години медиците предупреждават, че млякото  повишава холестерола. Не се прави  обаче разлика между пълномасленото и нискомасленото мляко. Според британските учени ползата за здравето далеч надминава някои негативни последици от неговата консумация.


Професор Гивънс подчертава връзката между консумацията на млечни продукти  и растежа и  здравината на костите и намаляването на хроничните болести. "Нашето изследване,  показва ясно, че редовното пиене на мляко  намалява броя на смъртните случаи от сърдечни болести, инфаркт и рак на дебелото черво", посочва той.

Увеличаването на продължителността на живота в западните общества се свързва и с консумацията на млечни продукти.

Коментари