Публикация

Не подценявайте трудно зарастващи ранички по краката

диабет, аптеки, фаркол, полиневропатия, рани, крака


Тройно по-чести инфаркти, 15 пъти по-висок риск от слепота, полиневропатия, която не рядко води до гангрена и ампутация на крайници. Това са само част от неблагоприятните усложнения, вследствие на диабета. 

А статистиката никак не е позитивна - всеки 10-и българин живее с това заболяване. 70% от болните пък развиват диабетна полиневропатия. При нея се уврежда периферната нервна система и по-точно нервите на долните крайници. Появяват се изтръпвания, слабост в краката, сухота на кожата. На пръв поглед - обикновени симптоми, но не трябва да се оставят без внимание, подчертават лекари. Дори и да нямате поставена диагноза диабет.

Причината е задебеляване на стените на капилярите, което води до тяхното стесняване, а от там до неправилно оросяване и кръвоснабдяване в периферните кръвоносни съдове. Лекари акцентират на факта, че тези промени се срещат по-често при така наречения латентен диабет. При него пациентите имат гранични стойности на кръвната захар и не подозират, че са болни. Другият тревожен фактор е загубата на чувствителност, което блокира болковите усещания. Човек не забелязва мазолите, раничките, напукванията. Малката раничка заздравява трудно, често се превръща в язва и възниква гангрена. А гангрената означава ампутация.

Постигането на добър контрол е задължително условие за намаляване усложненията на захарния диабет. Някои от най-ефикасните медикаменти, повлияващи симптомите на диабетната невропатия сега са на преференциални цени в аптеки „Фаркол“ в Бургас. Новата акция е част от мащабна кампания, която аптечната верига поде за редовна профилактика и скрининг на социално значимото заболяване.

В нея са включени продукти като Капсамол Долор крем, който се прилага за намаляване на болки в ходилото и долната част на крака, причинени от хронично болково увреждане на нерва, вследствие на диабет и полиневропатия. Кремът се втрива в болезните области на крака, като бързо намалява болката благодарение на активните си съставки – люти пиперки под формата на гъст стандартизиран екстракт. Не бива да се нанася единствено при открити рани.

С намаление сега се предлага и Милгамма крем, който се използва при суха, груба и напукана кожа на краката. В състава му има 10% урея, който е естествен овлажнител на кожата и по-специално се съдържа в роговицата. Често при суха кожа съдържанието на урея е намалено. Благодарение на тази съставка, която в крема е във висока концентрация, кожата се хидратира и така се намаляват кожните раздразнения. Продуктът не съдържа ароматизатори, оцветители и консерванти и може да се полза ежедневно, обясняват фармацевтите на аптеки „Фаркол“.

Те напомнят редовно да оглеждаме краката си, особено стъпалата. В случай, че има ранички – те своевременно да се лекуват, дори и да е само драскотина.

Коментари