Не подценявайте трудно зарастващи ранички по краката
25.09.15
Аптеки Фаркол
Аптеки Фаркол
Аптека
Не подценявайте трудно зарастващи ранички по краката

Не подценявайте трудно зарастващи ранички по краката

диабет, аптеки, фаркол, полиневропатия, рани, крака

Тройно по-чести инфаркти, 15 пъти по-висок риск от слепота, полиневропатия, която не рядко води до гангрена и ампутация на крайници. Това са само част от неблагоприятните усложнения, вследствие на диабета. 

А статистиката никак не е позитивна - всеки 10-и българин живее с това заболяване. 70% от болните пък развиват диабетна полиневропатия. При нея се уврежда периферната нервна система и по-точно нервите на долните крайници. Появяват се изтръпвания, слабост в краката, сухота на кожата. На пръв поглед - обикновени симптоми, но не трябва да се оставят без внимание, подчертават лекари. Дори и да нямате поставена диагноза диабет.

Причината е задебеляване на стените на капилярите, което води до тяхното стесняване, а от там до неправилно оросяване и кръвоснабдяване в периферните кръвоносни съдове. Лекари акцентират на факта, че тези промени се срещат по-често при така наречения латентен диабет. При него пациентите имат гранични стойности на кръвната захар и не подозират, че са болни. Другият тревожен фактор е загубата на чувствителност, което блокира болковите усещания. Човек не забелязва мазолите, раничките, напукванията. Малката раничка заздравява трудно, често се превръща в язва и възниква гангрена. А гангрената означава ампутация.

Постигането на добър контрол е задължително условие за намаляване усложненията на захарния диабет. Някои от най-ефикасните медикаменти, повлияващи симптомите на диабетната невропатия сега са на преференциални цени в аптеки „Фаркол“ в Бургас. Новата акция е част от мащабна кампания, която аптечната верига поде за редовна профилактика и скрининг на социално значимото заболяване.

В нея са включени продукти като Капсамол Долор крем, който се прилага за намаляване на болки в ходилото и долната част на крака, причинени от хронично болково увреждане на нерва, вследствие на диабет и полиневропатия. Кремът се втрива в болезните области на крака, като бързо намалява болката благодарение на активните си съставки – люти пиперки под формата на гъст стандартизиран екстракт. Не бива да се нанася единствено при открити рани.

С намаление сега се предлага и Милгамма крем, който се използва при суха, груба и напукана кожа на краката. В състава му има 10% урея, който е естествен овлажнител на кожата и по-специално се съдържа в роговицата. Често при суха кожа съдържанието на урея е намалено. Благодарение на тази съставка, която в крема е във висока концентрация, кожата се хидратира и така се намаляват кожните раздразнения. Продуктът не съдържа ароматизатори, оцветители и консерванти и може да се полза ежедневно, обясняват фармацевтите на аптеки „Фаркол“.

Те напомнят редовно да оглеждаме краката си, особено стъпалата. В случай, че има ранички – те своевременно да се лекуват, дори и да е само драскотина.

Прикачени файлове

Мнения