Публикация

Д-р Явор Дренски: Доплащането в болниците ще спести пари на пациентите

Ясният регламент ще повиши качеството, защото болният ще има основание да остоява правата си, убеден е изпълнителният директор на "Токуда болница"


Един от най-неприятните моменти за лекаря е да говори за пари. Лекарят не иска да говори за пари - предпочита да говори за операцията, за новия метод, по който работи, какво очаква пациентът след това и т.н.

Защо тогава започна разговорът за пари между лекари и пациенти? Априори това е заложено в генезиса на клиничните пътеки. Пътеките са недофинансирани. НЗОК не признава това. Излиза и казва: „100% покриваме лечението на пациента“. Няма такова нещо. След като цената на пътеката е една и съща за „Токуда болница“ и болницата в Полски тръмбеш, значи и ма нещо нередно. Ако на 100% е заплатена цената на "Токуда", значи за Полски тръмбеш цената е 120-140% надплатена. Ако на 100% цената е заплатена за Полски тръмбеш, значи цената за "Токуда" е платена на 60%. Ето го генезиса на темата за доплащането.

За съжаление по официални данни на Министерството на здравеопазването половината от средствата, които в момента са в обращение в здравеопазването, са официални – малко над 3 млрд. лв. Останалата половина се дава от пациентите легално и нелегално. В частната структура пациентите отиват, дават парите на касата под легална форма. Така те могат да отстояват правата си, защото са си платили и могат да изискват от медицинските екипи да спазват правата им. В другите лечебни заведения нещата се случват под масата - в джоба на престилката, под масата, на санитара за подлога и т.н. Грозни истории. От тази гледна точка ако правителството излезе и каже официално: "Да, има доплащане, нека да се опитаме да регулираме нещата", шансът да се въведе ред и някаква справедливост е много по-голям.

Нелепо е да се твърди, че когато доплащането се официализира, пациенти с куфарчета да започнат да обикалят болниците. Напротив. Доброволните здравно-осигурителни фондове, които в момента не знаят точно какво работят и защо съществуват, тогава ще получат пълна възможност да разгърнат своята дейност.

Възрастните пациенти нямат пари, социално слаби са. Но 80-90% от възрастните хора имат деца. Лично аз осигурявам моите родители в доброволен фонд. За останалите има социално министерство - в неговия бюджет има специално перо за целта, но тъй като е много трудно да се достигне до него, не се ползва.

Аз съм "за" легализиране на доплащането и ясен регламент. На пациента ще му е много по-трудно да плати операция от 2000 лв., отколкото да доплати 500-600 лв. отгоре.

С регламентирането на доплащането няма да се реши проблема с недофинансирането на системата като цяло, но ще се въведат ясни и по-разбираеми правила и качеството със сигурност ще се вдигне, защото пациентът ще отстоява правата си. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика доплащане клинични пътеки Токуда Болница Явор Дренски недофинансиране официално доплащане от пациент

Коментари

Звучи логично. Безумната ситуация с "безплатното здравеопазване" не може да продължава. Не съм убедена обаче, че обществената енергия в тази посока ще стигне. За припознаване на тази идея е нужна малко повече зрелост. Дали ще успеем да догоним румънците в това отношение?!