Публикация

Какво да правим при сухота в очите?


С напредването на възрастта отделянето на слъзна течност намалява и това води до сухота и сърбежи в очите.
Въпреки, че човек не плаче постоянно, очите имат нужда от непрестанно отделяне на сълзи, за да бъдат защитени, а и заради зрителния комфорт.

Намаляването на слъзната течност е нормален процес при остаряването и особено типичен за жени в периода след менопаузата. То може да е следствие и от алергии, сух климат, козметика или контактни лещи.

Усещане за сухота в очите може да има и когато сълзите не се разпределят добре поради дълго взиране в компютъра и рядко мигане. Всички тези неща водят до парене, сърбеж, смъдене, дращене,  напрежение и умора в очите.

Каквито и да са причините за неприятните усещания, може да си помогнете:

 - Овлажнявайте въздуха в помещението, в което живеете, особено през зимата. Използвайте спрей за овлажняване. Може да си слагате мокра марля върху очите през нощта, за да предотвратите изпаряването на слъзната течност.

 - Слагайте подходящи капки в очите преди работа с компютър, четене и шофиране.

 Наблюдавайте страничните ефекти на лекарствата, които взимате. Някои медикаменти, като  антихистамините, диуретиците, приспивателните, бета-блокерите и обезболяващите може да намалят възможността на организма да отделя смазващата слъзна течност. В такъв случай попитайте офталмолог за алтернативни лекарства или за допълнителни капки за очите..

- Слънчевите очила пазят не само от ултравиолетовите лъчи, от ярката светлина и вятъра, но поддържат влажността на очите, като не позволяват изпаряването на слъзната течност.

 - Давайте по-често почивка на очите. Прекъсвайте от време на време работата си с компютъра. Отмествайте погледа си от екрана и концентрирайте погледа си върху предмети, отдалечени на 3 метра от вас за около 5 секунди. Повтаряйте упражнението по няколко пъти на час. Честото мигане също помага за равномерното разпределяне на слъзната течност в очите.

Ако всички тези методи не помогнат и особено ако сухотата в очите е придружена от болки, зачервяване, подуване, сухота в устата, болки в ставите, потърсете лекарска помощ.

Коментари