Публикация

Пет новородени с малформации за месец във Варна


В Специализираната АГ болница във Варна през този месец са родени пет бебета с малформации.

Две от децата  били със синдром на Дънди Уокър (тежка мозъчна малформация), едно - със синдром на Ларсен (среща веднъж на 100 хиляди новородени), едно - със синдром на Корнелия Деленге (заболяване с физически и психически отклонения).

От началото на годината общият брой на децата, родени с дефекти, е девет.

Според специалистите, причините за това са прекараните вирусни заболявания от майките, липсата на редовно наблюдение в женските консултации, както и генетична обремененост.

Управителят на болницата д-р Петър Атанасов е категоричен, че ако жените си направят морфологичен анализ, какъвто се извършва в генетичните лаборатории във Варна, много по-рано биха били установени отклоненията и бременността може да бъде прекъсната.

Повечето от майките на новородени с малформации ги оставят в отделението или в Дома за деца във Виница.

От болницата отчитат и увеличение на недоносените бебета. В неонатологията при капацитет 45 деца в момента са настанени 60, като 20 има в интензивния сектор. Под 1000 грама са 6 деца, като от началото на годината досега най-малкото отгледано момиченце е тежало само 750 грама.

„През първите шест месеца на годината са регистрирани 56 многоплодни бременности. 50 жени са родили близнаци, а шест – тризнаци, като не всички са заченати ин витро”, каза още д-р Петър Атанасов.

 

Коментари