Публикация

Витамин D3

Витамин D3 е мастноразтворим витамин, който:

 

влияе върху:

  • костната плътност
  • зъбния емайл
  • имунната система
  • образуването на полови хормони
  • мускулатурата
  • централната нервна система
  • сърдечносъдовата система
  • храносмилателния тракт
  • панкреаса
  • нивата на кръвна захар
  • нивата на калций и фосфор в организма

намалява риска от:

  • ракови заболявания
  • развитие на депресивни състояния
  • рахит и деформации
  • ревматоиден артрит
  • последици от радиация
  • развитие на астма
  • множествена склероза
  • сърдечно – съдови заболявания
  • високо кръвно налягане
  • автоимунни заболявания
  • вирусни инфекции
  • гестационен захарен диабет
  • преекламсия
  • спонтанен аборт
  • хипокалциемична тетания
  • алцхаймер
  • паркинсон

Възрастни хора, бременни жени, бебета и малки деца, хора с по-тъмен цвят на кожата, пациенти, страдащи от заболявания като целиакия или болест на Крон имат нужда от по – високи дози Витамин D.

 

Витамин D се произвежда естествено от тялото, при излагане на кожата на ултравиолетова светлина на слънцето най - вече в часовете между 10.00 и 15.00ч. От друга страна, слънцезащитните кремове възпрепятстват процеса на образуване на Витамин D, а излагането на незащитена кожа на пряка слънчева светлина в този времеви диапазон повишава риска от ракови заболявания.

 

Храни, богати на витамин D3: риба, мляко, гъби, жълтък и др. За пример: едно яйце осигурява около 10% от препоръчителните дневни нужди.

По време на прием на витамин D3 трябва да се избягва консумацията на алкохол, както и на плода грейпфрут или сока от него.

 

 

 

Източници: Everydayhealth, Webmd

Коментари