Публикация
Витамин D3
Витамин D3 е мастноразтворим витамин, който:
влияе върху:
- костната плътност
- зъбния емайл
- имунната система
- образуването на полови хормони
- мускулатурата
- централната нервна система
- сърдечносъдовата система
- храносмилателния тракт
- панкреаса
- нивата на кръвна захар
- нивата на калций и фосфор в организма
намалява риска от:
- ракови заболявания
- развитие на депресивни състояния
- рахит и деформации
- ревматоиден артрит
- последици от радиация
- развитие на астма
- множествена склероза
- сърдечно – съдови заболявания
- високо кръвно налягане
- автоимунни заболявания
- вирусни инфекции
- гестационен захарен диабет
- преекламсия
- спонтанен аборт
- хипокалциемична тетания
- алцхаймер
- паркинсон
Възрастни хора, бременни жени, бебета и малки деца, хора с по-тъмен цвят на кожата, пациенти, страдащи от заболявания като целиакия или болест на Крон имат нужда от по – високи дози Витамин D.
Витамин D се произвежда естествено от тялото, при излагане на кожата на ултравиолетова светлина на слънцето най - вече в часовете между 10.00 и 15.00ч. От друга страна, слънцезащитните кремове възпрепятстват процеса на образуване на Витамин D, а излагането на незащитена кожа на пряка слънчева светлина в този времеви диапазон повишава риска от ракови заболявания.
Храни, богати на витамин D3: риба, мляко, гъби, жълтък и др. За пример: едно яйце осигурява около 10% от препоръчителните дневни нужди.
По време на прием на витамин D3 трябва да се избягва консумацията на алкохол, както и на плода грейпфрут или сока от него.
Източници: Everydayhealth, Webmd
Коментари