Публикация

Премиерът откри първия "кибернож" у нас

Апаратът за радиохирургия и лъчелечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще заработи от ноември


Уникална апаратура за радиохирургия и лъчелечение заработи в столичната болница "Св. Иван Рилски". Линейният ускорител, познат още като ”кибернож” или "гама нож", дава възможност за изключително модерно и прецизно онколечение, за което сега българите пътуваха до Турция и някои европейски държави. При представянето на апарата в петък премиерът Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов прогнозираха, че потокът от лекуващи се в чужбина ще спре и онкоболните у нас ще получават навременно лечение без да чакат.

"Най-важно за реформата в здравеопазването е да няма чакащи за лечение онкоболни”, заяви Борисов. Той съобщи, че такъв високотехнологичен линеен ускорител има единствено в 5 други държави в Европа и макар България да е бедна, си позволява тази инвестиция заради здравето на хората.

Той допълни, че през тази година са инвестирани над 220 млн. лева в медицинска апаратура.

Високотехнологичният линеен ускорител е много повече от ”кибернож”, защото киберножът приема до 4 пациенти дневно, а ускорителят – 15-16, поясни Борисов.
"Никой не може да ме убеди, че има по-ценно от здравето, а този апарат, това лечение връща болния човек обратно на работа, обратно в обществото. Цялото семейство на човека, който е закъсал, не е в добра форма за работа. Ако за това нещо се дават пари, те се мултиплицират и се връщат в здраве и в държавата", продължи ентусиазирано премиерът.

Той увери, лечението ще се покрива от здравната каса и ако се наложи, ще се дадат допълнително пари, ”за да няма опашки и ред за записвания”.

Здравният министър Петър Москов също пое ангажимент да бъдат осигурени средства за финансирането на клиничната пътека и не се налага пациентите да плащат лечението си.

"Апаратът, който днес откриваме, е наистина чудовище в света на медицината и в света на онкологията. Той съчетава снайперска точност, тежката мощ като гаубица на лъчелечение, което да ликвидира тумори от по-малко от един милиметър до над 30 сантиметра. Българските граждани ще могат да ползват това наистина върхово достижение на световната медицина", заяви Москов.

Прилагането на новата технология се очаква да започне в началото на ноември.
Апаратурата лекува тумори с големина от 1 мм до 30 см и с нея ще могат да се лекуват всички онкологични заболявания, обясни директорът на болницата д-р Мариета Райкова.
По-рано д-р Петър Москов съобщи, че сега за лечение в чужбина се плащат по 500 млн. лева годишно обществени средства, а само за Турция на месец заминават по 100 души.
Апаратурата е закупена със средства от оперативна програма ”Регионално развитие”, по която бяха оборудвани онкоклиники в цялата страна. На откриването в петък присъства и регионалният министър Лиляна Павлова.
Премиерът похвали Москов и Павлова за добрия синхрон в работата.
"Не мога да не съм доволен от изключителния синхрон в работата на Министерство на здравеопазването и МРРБ, защото здравето строи, а регионалното осигурява апаратурата”, каза Борисов.

" }-->

Коментари

Тихомир Ушев
25 сеп 2015 22:35

Крайно време беше на хората да не се налага да ходят по Турция за кибер нож. Дано да направят система за нормален достъп до това лечение.