Публикация

Какво си мислим, че знаем за мълниите?


Според дълбоко вкоренени представи, претендиращи да са базирани на човешкия опит, предпазването от мълнии е възможно, ако се знаят по-долу изброените правила.

Ето как ги оспорва обаче д-р Мери Ан Купър, от Националната синоптична агенция на САЩ:

Мълниите поразяват само при дъжд?

В действителност мълнията може да удари преди, по време или след гръмотевична буря. Тя често „пътува” 15 километра и се появява сред ясно небе и при слънчево време.

Мълниите никога не удрят втори път по едно и също място?

Мълниите често удрят по няколко пъти на едно и също място, особено по много високи сгради.

В колата е безопасно, защото гумите предпазват от мълнии?

Колата е защитено място по време на гръмотевична буря, но не заради гумите. Металният корпус на превозното средство насочва тока извън неговите очертания. Прозорците на колата обаче трябва да са плътно затворени.

Няма нищо страшно, ако по време на гръмотевична буря си довършиш играта на голф или на футбол?

Всякакви игри трябва да бъдат спирани още при първите признаци на гръмотевична буря. Родителите трябва да бъдат настоятелни при прекратяването на игрите на децата си, да ги извадят от плувните басейни и да ги отведат извън откритите места.
 
Ако гръмотевичната буря ви свари навън, трябва да легнете на земята?

След като се знае, че мълнията се придвижва по земята, е очевидно, че да легнеш върху нея би било проява на лудост. Отдавна са отхвърлени препоръките при буря да се свиеш на кълбо върху земята.

Специалистите подчертават, че по време на гръмотевична буря няма сигурно място на открито.

Да се застане под дърво в такова време е едно от най-опасните неща, защото мълнията може да удари директно върху високия обект или да пропълзи по земята.

Опасно е да докосваш човек, ударен от мълния?

Жертвата на мълния може да се нуждае от спешна помощ, включително и изкуствено дишане. Човешкото тяло не задържа електричеството и оказването на помощ на пострадалия е абсолютно безопасно.

Металните аксесоари привличат мълниите?

Не си губете времето да сваляте диадеми, часовници или очила по време на гръмотевици. Тези предмети няма да привлекат мълниите. Добре е да не носите чадър, но само защото той ви прави по-високи. Използвайте всяка минута, за да намерите подслон.

У дома сме защитени от мълниите...

Влизането на закрито е най-добрата защита срещу мълниите, но не използвайте телефон и други предмети с жици. Стойте далече от тръби и вода. Избягвайте също да стоите до прозорците.

 

Коментари