Публикация

16 – ти Международен фестивал на Червенокръстките и здравни филми

В рамките на фестивалните дни ще се проведат срещи и дискусии по актуални здравни и червенокръстки проблеми, демонстрации по първа помощ, кръгли маси


От 28 септември до 3 октомври 2015 година във Варна ще се състои Шестнадесетото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Престижният варненски фестивал, който Медицински университет – Варна и Българският червен кръст възродиха през 2014 г. след близо 25-годишно прекъсване отново ще бъде под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

В рамките на фестивалните дни ще бъдат представени 145 заглавия от 25 държави, сред които Мексико, Перу, Ливан, Финландия, Китай, Нова Зеландия, Тайланд, САЩ. Гражданите и гостите на Варна ще имат възможността напълно безплатно да гледат филмите, които ще се прожектират в Зала „Пленарна" на Община Варна, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия", Аулата на Медицински университет – Варна и Зала А на Университетската болница „Св. Марина" във Варна.

Тазгодишното издание на фестивала ще бъде със състезателен характер. Международно жури ще оценява заглавията, които ще се състезават в три категории:

1) Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят;

2) Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права);

3) Игрални филми (пълнометражни) с обща хуманна насоченост.

Паралелно със състезателната програма и филмите на Червения кръст и Червения полумесец, зрителите ще могат да гледат специално подбрани заглавия от София филм фест, Панорама на сръбския режисьор Душан Милич, Панорама Златен кукер, Панорама на руското кино, като и редица документални филми на БНТ, рубриката "БТВ репортерите", филми на университетската телевизия MU-Vi TV. Два от важните акцента в 16-тото издание на Фестивала са и информационните категории „70 години от края на Втората световна война" и "100 години българско кино".

Червенокръстци от дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в България, Швейцария, Турция и Нова Зеландия, европейски и български медици, кинодейци и режисьори, сред които Бепе Чино (Италия), Душан Милич (Сърбия), Фатих Исчи и Арман Пеккая (Турция), Харалд Гепхардт (Русия), както и редица любими български актьори ще бъдат гости на фестивала.

И тази година организаторите са осигурили безплатен транспорт до СОК „Камчия", който ще тръгва от спирката на ул. Антим I, до Археологическия музей.

ВИЖ ПРОГРАМАТА

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Коментари