Публикация

Случаите на свински грип у нас са вече 35


У нас досега са доказани общо 35 случая на грипен вирус подтип А (H1N1). При всички заболяването протича леко.

Това съобщи за health.bg д-р Ангел Кунчев, директор на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването.

„Нарастването на броя на заразените е предпоставка за безпокойство, но пандемията се разпространява, както беше очаквано. Друг е въпросът, че в сравнение с Европа и Балканите продължаваме да сме сред страните с най-малко заболели, благодарение на добрия контрол и на изследванията, които правим. Така например в Гърция болните са  500, в Румъния – над 120.” – посочи д-р Кунчев.

Очаква се още през следващия месец броят на заразените с H1N1 у нас да се увеличава.
По думите на директора на отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ, грипът се предава толкова лесно, че мерки като ограничения на пътуванията например, предприети в Русия, са неефективни.

Д-р Ангел Кунчев съобщи, че до момента са направени две предварителни срещи с производители на ваксини, които обаче засега нямат готовност да се ангажират с точни срокове за доставка и цени.

„Вероятно в края на август те ще имат яснота кога ще произведат количествата ваксини, които могат да предоставят на България, а ние ще знаем колко голяма рискова група ще искаме да покрием, тъй като е повече от ясно, че за имунизация на цялото население поради финансови и други причини надали ще можем да говорим.” – допълни д-р Кунчев.

Коментари