Публикация

Д-р Б. Нанев: Няма причина за свиването на разходите за здраве


Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев заяви, че не вижда причина за свиването на разходите в сектора и ще настоява наличните средства да бъдат използвани ефективно.

„Свиване на разходи за здравеопазване не виждам как може да има от разходи за лечение, за лекарства, за профилактика, за програми за социално значими заболявания.” – подчерта д-р Нанев пред БНТ.

Според него, се налага промяна на позитивния лекарствен списък, за да се прецени кой медикамент е подходящо да остане и кой трябва да бъде изваден.

Ще бъде създаден и нов регистър на хората с онкологични заболявания. Целта е да се осигури по-добър достъп до лечение и предварително да се планират необходимите средства.

„Всички болници с големи преразходи на средства ще бъдат проверени и ако има доказани нарушения, директорите им ще бъдат сменени.” – каза още министърът. 

Проверка ще има и в Изпълнителната агенция по лекарствата заради публикациите, че бившият директор д-р Емил Христов е раздал милиони левове като премии на служителите си.

 

Коментари