Публикация

Терапията на д-р Бах

„Да лекуваме с най-чистите, истински, красиви природни средства със сигурност е единствения метод, който допада на всички ни.” д-р Едуард Бах, 1936 г.


Терапията на д-р Бах е лечебен метод, при който в детайли се изучава емоционалното състояние на пациента и ефекта, който негативните емоции имат върху физическата симптоматика. Този лечебен метод е холистичен, подхожда към индивида като единно цяло, оказва ефект върху всички нива на човека: ум-емоции-физическо тяло.


Кой и кога е разработил тази система от есенции на цветя?

Д-р Едуард Бах (24.09.1886 – 27.11.1936) е английски лекар, специализира патология и бактериология. Прави оригинални проучвания в областта на ваксините и бактериите в стомашно-чревния тракт.

През 1917 г. д-р Бах работи в отделение, което се грижи за завърналите се от фронта войници. Един ден неочаквано му прилошава и припада. Колегите му го откарват в операционната, откриват голям тумор на мозъка. Прогнозата не е никак добра, очакваната продължителност на живот е едва 3 месеца. Д-р Бах се връща в лабораторията си при първа възможност, възнамерява да продължи работата си, независимо от краткото време, което му остава. Времето минава, а той се чувства все по-добре.

Проучванията му върху ваксините дават добри резултати, но въпреки това д-р Бах не е удовлетворен от начина, по който лекарите се фокусират върху отделните болести и игнорират човека като цяло. Той предпочита холистичния подход в медицината. Може би това е причината да приеме пост в Кралската лондонска хомеопатична болница, независимо, че не е хомеопат.

Той много скоро намира паралели между проучванията си и принципите на хомеопатията. Адаптира ваксините, за да произведе хомеопатични лекарства. Използва чревни бактерии, от които създава седем хомеопатични лекарства, наречени чревни нозоди. Със своята изследователска дейност и публикации става известен в средите на хомеопатите. Част от разработките му включват изследвания на чревната флора и ефекта на бактериите върху емоциите на хората.

Д-р Бах работи с бактерии, но търси лекарства, които са по-чисти и по-малко зависими от болестите. Започва да събира растения и цветовете им – най-високо развитата част на растението, с надеждата да замени нозодите с лекарства с по-меко действие.

Чревните нозоди са много добри лекарства, но те не могат да излекуват всички случаи от практиката му, а и не са направени от естествени субстанции, каквото е неговото желание. Започва активно да търси растения със същите лечебни характеристики, които да заменят нозодите.

През 1928 г. наблюдава гостите на един прием и установява, че всъщност личностните типове са много повече от тези 7, които е разграничил при работата си с нозодите. В този момент той започва да разпределя хората в групи, в зависимост от начина, по който пациентите му реагират на живота и обстоятелствата. Събира голяма база данни и категоризира множество случаи. През септември 1928 г. прави първите лекарства от растения, започва да ги предписва на пациентите си. Резултатите са толкова обнадеждаващи, че решава да продължи проучванията в тази насока.
Вярва, че болестта е резултат от дисхармония между ума и тялото; че е външно проявление на негативно емоционално състояние.

До 1930 г. той е натрупал изключителен опит в работата с растения, че решава да изостави практиката си в Лондон и да посвети живота си на разработването на лечебна система, взаимствана от природата.

Следват години на опити, натрупване на резултати, проби и грешки, подготвяне и тестване на лекарства от стотици растения. Постепенно д-р Бах намира онези растения, които търси – всяко едно от тях е насочено към определено умствено състояние или емоция. Той открива, че когато лекува личността на пациента и неговите чувства, физическото неразположение също се повлиява по естествен път, защото всеки пациент притежава лечебен потенциал в себе си, който може да бъде отблокиран и да му бъде дадена свобода да работи в правилната посока.

Всяко растение въплъщава позитивни и хармонични сили, които да противостоят на негативно емоционално състояние, например на страх, отчаяние или обида. За да пренесе лечебния ефект на растенията, д-р Бах приготвя есенции от цветовете. Той забелязва, че когато негативните настроения бъдат изменени, човек се връща към здравето. Д-р Бах обяснява лечебните свойства на растенията чрез философия. Той разглежда човека като много повече от физическо тяло. Болестта, пише той, е послание на вътрешния ни глас, което ни подтиква да променим начина си на живот и начина си на мислене. Основното действие на есенциите е да ни помагат да се променяме и да ни върнат към истинското щастливо житейско преживяване.

Д-р Бах продължава търсенето на лечебни растения почти до края на живота си. Около година след като намира и последното растение, чийто лечебен ефект е търсил, д-р Бах приключва земния си път.

Терапията на д-р Бах включва 37 есенции от цветовете на различни растения – дървесни, храстовидни и тревисти видове и есенция, приготвена от скална вода. Тези есенции могат да се използват в различни комбинации, за да се възстанови балансът на ума, душата и тялото. Индивидуално подбраните есенции дават на организма онзи лечебен стимул, от който има нужда. Определящ при избора е начинът, по който всеки реагира на различните житейски ситуации.

Днес Терапията на д-р Бах е широко използван метод с последователи в много страни по света. Съществуват различни терапевтични системи, които използват за основа познанието, оставено от д-р Бах, разработват се нови есенции, които предоставят нови възможности.

В България се организира Седмица на терапията на д-р Бах ежегодно, от 24 до 30 септември, по инициатива на д-р Тодор Господинов и ЦЗО “Едикта”. Това е периодът, в който отбелязваме приноса на д-р Бах за развитието на медицината. Нека само припомним, че едва в последните години учените доказаха значението на чревната флора както за нашето физическо, така и за емоционалното ни здраве и понятието „коремен мозък” придоби популярност и значимост.

Подробности за обученията по Терапия на д-р Бах можете да намерите на сайта на Център за здраве и образование "Едикта": http://edicta-bg.com/?page_id=1123 

Материалът е публикуван на 23 септември 2015 на http://www.puls.bg/health/homeopathy/news_21243.ht...

Коментари