Публикация

Защо някои заклети пушачи остават с напълно здрави бели дробове?

Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си.


Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава, че при редица случаи при пушачите се забелязват мутации на участъци от тяхната ДНК, които отговарят за функционирането на дихателната система, което им позволява да бъдат компенсирани негативните ефекти от пушенето.

Известно е, че при много, макар и не при всички пушачи, с течение на времето се развиват заболявания на белите дробове. Само че аналогични заболявания могат да се появят и при хора, които не докосват тютюна.

Изучавайки медицинските картони и генетичната информация на над 50 000 британски доброволци – пушещи и въздържащи се, при изследванията били открити участъци от кода на ДНК, които отговарят за намаляване риска от поява на хронични болести на белите дробове – това са заболявания, най-често свързани с тютюнопушенето.

Медиците установили, че хората, които имат „добри гени“ в по-малка степен рискуват да бъдат сполетени от недъзи, отколкото онези, които за тяхно съжаление, имат „лоши гени“.

Откритите от учените гени отговарят за развитието на тъканта на белите дробове и начина, по който тя реагира на увреждания.

Представители на Съвета за медицински изследвания съобщиха, че споменатото откритие може да стимулира разработването на нови препарати, които да се прилагат при лечението на белодробни заболявания. В същото време учените подчертават, че най-добрия начин хората да имат здрави бели дробове, е да се откажат от тютюнопушенето.

Източник: www.24chasa.bg

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Тютюнопушене Тютюнопушене ДНК тютюн пушене добри гени дълъг живот

Коментари