Публикация

Официално откриване на обновената педиатрична клиника на УМБАЛ „Александровска”

Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции,дограми, стени, тавани, подови настилки, на всички видове инсталации и на част от прилежащото околно пространство


На 29 септември 2015 г., в 11.00 ч., ще бъде официално открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска”. На събитието ще присъстват премиерът на РБългария г-н Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Детската клиника на УМБАЛ „Александровска“ е основана през 1905 година. Тя е най-старото детско лечебно заведение в страната, с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия. Помещава се в самостоятелна триетажна сграда, построена през 1924 г., нaдстроявана и достроявана през 1936 г. и 1965 г. Многократните опити на ръководството на клиниката и на болницата да осигурят средства от институциите за реновиране на сградния фонд до 2014г. остават безуспешни. Частичните ремонтни дейности и подмяната на апаратура през годините, са извършвани със средства на болницата и на дарители.

Ремонтирани са 4576 кв.м площ на стойност 2,276 хил. лева, осигурени от Министерство на здравеопазването, Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата. Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции,дограми, стени, тавани, подови настилки, на всички видове инсталации и на част от прилежащото околно пространство. Клиниката е обзаведена изцяло с нови мебели и оборудвана с нова съвременна апаратура от дарители.

В сутерена са обособени нови помещения за учебни цели, битови и складови помещения, санитарни възли, собствен архив, салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика.

Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” се намира на ул. „Здраве”, зад сградата на Майчин дом. С кола се преминава през бариерата на болницата на ул. Пенчо Славейков”, покрай Клиниката по кожни и венерически болести се завива на ляво, пред изоставения строеж е новоизграден паркинг, непосредствено до педиатричната клиника. 

Коментари