Официално откриване  на обновената педиатрична клиника на УМБАЛ „Александровска”
28.09.15
УМБАЛ Александровска
УМБАЛ Александровска
Лечебно заведение
Официално откриване  на обновената педиатрична клиника на УМБАЛ „Александровска”

Официално откриване на обновената педиатрична клиника на УМБАЛ „Александровска”

Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции,дограми, стени, тавани, подови настилки, на всички видове инсталации и на част от прилежащото околно пространство

На 29 септември 2015 г., в 11.00 ч., ще бъде официално открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска”. На събитието ще присъстват премиерът на РБългария г-н Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Детската клиника на УМБАЛ „Александровска“ е основана през 1905 година. Тя е най-старото детско лечебно заведение в страната, с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия. Помещава се в самостоятелна триетажна сграда, построена през 1924 г., нaдстроявана и достроявана през 1936 г. и 1965 г. Многократните опити на ръководството на клиниката и на болницата да осигурят средства от институциите за реновиране на сградния фонд до 2014г. остават безуспешни. Частичните ремонтни дейности и подмяната на апаратура през годините, са извършвани със средства на болницата и на дарители.

Ремонтирани са 4576 кв.м площ на стойност 2,276 хил. лева, осигурени от Министерство на здравеопазването, Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата. Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции,дограми, стени, тавани, подови настилки, на всички видове инсталации и на част от прилежащото околно пространство. Клиниката е обзаведена изцяло с нови мебели и оборудвана с нова съвременна апаратура от дарители.

В сутерена са обособени нови помещения за учебни цели, битови и складови помещения, санитарни възли, собствен архив, салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика.

Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” се намира на ул. „Здраве”, зад сградата на Майчин дом. С кола се преминава през бариерата на болницата на ул. Пенчо Славейков”, покрай Клиниката по кожни и венерически болести се завива на ляво, пред изоставения строеж е новоизграден паркинг, непосредствено до педиатричната клиника. 

Мнения