Публикация

Антибиотиците – кога са полезни?


Антибиотиците са едно от най-революционните открития на медицината, което е спасило милиони пациенти. Благодарение на тях много заболявания, които преди са протичали изключително тежко и дори са застрашавали живота, днес изглеждат банални.

Антибиотиците се прилагат масово от края на 40-те години на миналия век, а употребата им е свързана с много митове за тяхната вреда и опасност за живота, както и за успешно приложение при почти всички заболявания.

Ето и най-разпространените митове:

Всички антибактериални препарати са антибиотици
Освен антибиотиците съществуват и много други антибактериални средства. Сред най-разпространените са химиотерапевтиците. Те се различават от антибиотиците по механизма, по който въздействат на микробите, по ефективността и общото отражение върху организма на човека.

Антибиотиците могат да излекуват всяко инфекциозно заболяване
Този мит е много разпространен, но с антибиотици не могат да се лекуват вирусни и някои други инфекциозни заболявания. Вирусните инфекции са значителната част от респираторните заболявания. Повечето простуди не се нуждаят от антибиотици или други антибактериални препарати, защото те са предизвикани от вируси, на които тези медикаменти не действат. Към вирусните заболявания спадат и грипът, паротитът, хепатитът и др. Грипът например се лекува със специално създадени за това препарати, от типа на ремантадин. При вирусните инфекции антибиотици могат да се предпишат за лечение на бактериални усложнения, т.е. след присъединяването на вторична инфекция.

Антибиотиците са много вредни и не бива да се приемат в никакъв случай
Това не е вярно. Много инфекциозни заболявания трябва задължително да се лекуват с антибиотици. В противен случай могат да се развият животозастрашаващи усложнения в дихателната, сърдечно-съдовата и отделителната система. Важно е обаче при лечение с антибиотици преди това да се направи изследване какъв тип бактерия е причинител на заболяването и към какъв антибиотик е чувствителна. Освен това трябва да се спази целият курс на предписаното лечение, дори и подобрението да настъпи много по-рано. Така се избягва създаването на резистентни бактериални щамове. Страничните действия на антибиотиците могат да бъдат намалени чрез едновременен прием на пробиотици – препарати, съдържащи живи полезни микроорганизми от рода на „Лакто-4”, както и на някои витамини.

Антибиотиците са силни и слаби
Не е вярно! Те се делят по други показатели, напр. производни на пеницилина, цефалоспорини, макролиди и т.н. Освен това има различни поколения от всеки тип антибиотици. Различават се по своя спектър на действие – какви типове бактерии унищожават. Важното е дали даден антибиотик е подходящ за лечението на конкретна инфекция, което се установява с т.нар. антибиограма.

Антибиотиците може да се приемат като профилактично средство
Това е така само по изключение. Например пациенти с определени сърдечни пороци преди зъболечение или други инвазивни процедури трябва да приемат профилактично антибиотици. Но при иначе здрави хора антибиотиците не трябва да се прилагат профилактично. В съвременността най-същественото профилактично средство са ваксините. Вече има ваксини не само срещу страшните убийци от миналото – едра шарка, туберкулоза, полиомиелит, но и срещу често срещани и днес инфекции – пневмококи, ротавируси, а дори и срещу инфекции, за които се доказа, че причиняват рак на матката – папилома вирусите.

И накрая, не забравяйте, че няма лоши лекарства, има неправилно назначени или погрешно приемани от самоуверени болни.

Коментари