Публикация

Днес е Световният ден на сърцето

На 29 септември по света се отбелязва Денят на сърцето.


Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в глобален мащаб,а възрастта на засегнатите спада все повече.

В действителност поне 80% от преждевременните смъртни случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Данните, изнесени миналата година показват, че над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления миокардният инфарктът и мозъчният инсулт.

У нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в страната има около 12 000 – 13 000 инфаркта и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече.

Смъртността от двете заболявания, ако при ненавременно лечение, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оцеляват, най-често са стават инвалиди в тежка форма.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това показва, че голяма част от от българите продължават да живеят нездравословно.

Близо 44% от населението са пушачи,а проучванията ни нареждат на опашката в Европа по физическа активност.

Източник: Дарик

" }-->

Коментари