Публикация

За шести път у нас ще се отбележи Световната седмица на кърменето


От 1 до 7 август за шести пореден път у нас ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето.

Кампанията, която тази година е под мотото „Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?”, има за цел да привлече вниманието и да ангажира медии, организации и цялото общество в подготовката за оказване на помощ на кърмещи майки в извънредни ситуации, а също и в подкрепата на кърменето в мирно време.

За инициативата е създаден специален телевизионен клип, отправящ и още едно послание – свободата, която кърменето дава на майката – да бъде с бебето където пожелае, възможността то да бъде нахранено дори и при непредвидени ситуации.

Сред основните изяви в програмата са: походи в подкрепа на кърменето, лекции, консултации, дни на отворените врати в родилни отделения, срещи за обмяна на опит между майки и др.

Създаден е и информационен сайт – www.kurmene.com, на който може да бъде намерена и актуалната програма на седмицата.

За столица на инициативата тази година е избран Кърджали. Проявите ще има и в София, Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Русе, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Сливен, Карлово, Габрово, Разлог, Смолян, Казанлък, Перник, Велинград и др.

Организатори са Националният комитет по кърмене към Министерството на Здравеопазването, Българският национален комитет „Заедно за децата”, Координационният съвет на национален план за действие „Храни и хранене”, „Ла Лече Лига” – България, Център за бременни жени - Пловдив.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август в повече от 120 страни. Началото на инициативата и е поставено през 1992 година.

Коментари