Публикация

РЦЗ: Уволнението на лекаря, отказал да приеме родилка, е правилно


Д-р Веселин Балкански, директор на Районния център по здравеопазване във Варна, заяви, че уволнението на акушер-гинеколога, който отказа да приеме бременна жена и тя роди вкъщи, е правилно.

 „Категорично цялата отговорност за това, че Росица Генова е родила в домашни условия, е на д-р Уалид Хамад.” – посочи директорът на РЦЗ, който вчера е получил
допълнителна информация по случая.

33-годишната жена потърсила помощ в болница „Света Анна” на 20 юли, след като получила контракции. Прегледът установил разкритие от 1 см. Докторът обаче предложил на жената да се прибере вкъщи и да се върне на следващата сутрин, тъй като според него раждането щяло да се забави.

При проверката е установено, че не само са допуснати административни нарушения, например прегледът не е вписан в амбулаторния журнал, но и груби етични грешки.

"Жената е търпяла силните родилни болки, защото се е доверила на оценката на д-р Уалид Хамад, според когото тя може да роди чак след пет дни, така че тя не е допуснала грешка, оставайки вкъщи.” - посочи д-р Балкански.

Когато болките станали нетърпими, жената е искала да се върне в лечебното заведение, но раждането е започнало.

По думите на д-р Веселин Балкански, действията на гинеколога са можели да доведат до фатален край, тъй като при раждането пъпната връв е била два пъти усукана около врата на бебето.

Според директора на РЦЗ-Варна, решението на управителката на болница „Св. Анна” доц. Лидия Петкова и нейните колеги да уволнят д-р Хамад не е прибързано и крайно, а  адекватно.

„Цялата преписка по случая ще бъде предадена на комисията по етика към Българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, тъй като морално погледнато отношението на д-р Уалид Хамад и акушерките, които са приели Росица Генова, е недопустимо.” - категоричен е д-р Балкански.

Междувременно д-р Уалид Хамад обяви, че възнамерява да заведе съдебен иск срещу ръководството на болницата в размер на 15 000 лева.

„Съвестта ми е чиста и не изпитвам вина.” – каза акушер-гинекологът.
Той се чувства обиден и от факта, че е научил за отстраняването си няколко дни по-късно след като заповедта е била подписана с решение на лекарската комисия в „Св. Анна”. 

Коментари