Публикация

Лечението на пигментните петна стимулира образуването на нови клетки ЧАСТ 2

Пигментните петна (мелазма) се лекуват трудно, затова е важно да се уточни причината за тяхната поява.


Механизмът на възникването им е смесен. Развитието на хиперпигментация е свързано едновременно с повишена продукция на меланин и повишен брой на активни меланоцити. Ангажиран е както епидермисът, така и на дермата. В зависимост от локализацията на пигмента се различават епидермална (70-80%), дермална (10-15%) и смесен тип (10-15%) хиперпигментация.

Мелазмата е трудна за лечение и изисква постоянство и време, т.к. е продължителен процес. Изключително важно е дерматологът, който направлява пациента да не третира директно и само проблема „тъмни петна“, а да установи и отстрани причината, довела до тяхната поява. Терапевтичният подход цели стимулиране на деградацията на меланозомите, инхибиране на формирането на меланозоми и забавяне на пролиферацията (деленето) на меланоцити.

Терапевтичният подход трябва да е индивидуален и различен в отделните етапи на лечение и в различните сезони. Най-добре се повлияват пациентите с епидермалната форма на засягане.

За локално лечение се използват активните съставки хидроквинон, третиноин, азелаична, диеоева и коджикова киселина, витамин С, глабридин, абрутин и др. В зависимост от разположението на пигмента се прави и пилинг, който отстранява мъртвите клетки. Стимулира се създаването на нови клетки, които да съдържат по-малко мазнини, с по-ниско съдържание на меланин, а освен това и да подпомогнат действието на локалните средства, които се ползват. В някои случаи се прилага дермабразио или лазер терапия чрез термално увреждане на епидермиса и отстраняване на пигментните лезии. Много важно е пациента да не забравя, че независимо какъв метод на лечение прилага, задължително трябва да ползва фотопротектори. Подходящи са и продуктите с двойно действие , които едновременно лекуват хиперпигментните петна и в същото време са с висок фактор на фотозащита. 

Коментари